Počeli pregledi na pokretnom mamografu, popunjeni svi termini do kraja jula

Termini za preglede u pokretnom mamografu popunjeni su do kraja jula. Do sada se na brojeve telefona kol centra Situacionog centra prijavilo oko pet stotina Kragujevčanki, a biće organizovani i pregledi žena iz drugih opština Šumadije.

Dnevno će biti pregledano do 50 žena starosti od 45 do 69 godina i žena posle 40. godine sa pozitivnom porodičnom anamnezom.

Na inicijativu Saveta za zdravlje grada Kragujevca i Instituta za javno zdravlje Srbije ’’Dr Milan Jovanović – Batut’’ uz podršku Ministarstva zdravlja, u Kragujevcu je prvi put pokretni mamograf i u krugu UKC Kragujevac biće postavljen do kraja avgusta.

U Kragujevcu rade dva dijagnostička memografa, u Domu zdravlja koji tokom godina pandemije nije radio u punom kapacitetu i u UKC Kragujevac koji je vezan za dijagnostiku i preoprativne zahvate.

“Pokretni mamograf je veoma bitan za ranu dijagnostiku karcinoma dojke a svedoci smo da je, poslednje dve godine zbog pandemije, smanjena, pre svega prevencija, rana dijagnostika i rane skrining metode ne samo karcinoma dojke već svih maligniteta. Ovo je veoma značajan doprinos ranoj dijagnostici jer će doprineti zdravstvenoj zaštiti žena i UKC Kragujevac je pružio svu logističku podršku i podršku drugih resursa, a u rad su uključeni naši radiolozi”, kaže prof. dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktora UKC Kragujevac.

Iako je postavljen još 2013. godine i tokom pandemije, mamograf u UKC Kragujevac je radio u punom kapacitetu.

“Ovo je aktivnost u pravom trenutku u okviru koje će biti pregledano oko dve hiljade žena. Da bismo imali dugoročne rezultate mora da se uradi kompletna implementacija skrininga i da to bude standard. Do 2019. godine i početka pandemije na skrining je prosečno pozivano oko 1,5 hiljada žena. Najnoviji podaci sa Batuta ukazuju da se skriningom samo četiri odsto karcinoma dojke dijagnostikuje. Da bi skrining dao rezultate minimum 50 odsto populacije mora da bude uključeno. U UKC Kragujevac nedeljno radimo između 50 i 70 dijagnostičkih mamografija, a  kod skrininga je reč o asimptomatskim ženama i ženama koje u poslednje dve godine nisu imale mamografsku dijagnostiku”, kazala je dr Sanja Milojević, načelnica radiologije dojke u UKC Kragujevac.

U mobilnom mamografu mogu da se pregledaju žene od 45 do 69 godina starosti bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, prijavom na date brojeve telefona jer je za pregled potrebna samo lična karta.

“Do kraja jula termini su popunjeni ali prema potrebama, pokretni mamograf će ostati i duže”, kaže dr Rodoljupka Radosavljević, koordinatorka skrininga za rak dojke Instituta za javno zdravlje Srbije Batut.

Ona kaže da je u okviru akcije ranije sprovedene u Beogradu pregledano skoro tri hiljade žena, od kojih je 288 upućeno na Institut za onkologiju na dopunsku dijagnostiku i otkriveno je 13 karcinoma.

“Kada se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je izlečiv u preko 90 odsto slučajeva. Hirurške intervencije koje se primenjuju su poštednije a kvalitet života obolele žene je mnogo bolji u odnosu na žene koje rak dojke otkriju u kasnoj fazi”, objašnjava dr Radosavljević sa Instituta Batut.

Kao jedan od realizatora akcije, Dom zdravlja Kragujevac je u kontaktu sa svim domovima zdravlja iz opština centralne Šumadije i njihove sugrađanke koje u protekle dve godine nisu imale pregled mamografom moći će, prijavom putem kol centra, uz ličnu kartu da se pregledaju.

“Ovakvi preventivni pregledi žena bez simptoma i rano otkrivanje bolesti smanjuju stopu smrtnosti. Lekari UKC Kragujevac, rendgen tehničari Doma zdravlja i medicinske sestre i tehničari će raditi u pokretnom mamografu a čitanje snimaka radiolozi iz Beograda i UKC Kragujevac”, kaže dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac.

Dijagnostički pregled mamografom u Domu zdravlja traje pola sata i dnevno je moguće pregledati do 12 žena, dok snimak digitalnog mamografa stiže kod radiologa na čitanje. Do kraja avgusta svakog dana od 9 do 19 h radiće ekipe zdravstvenih radnika u pokretnom mamografu i očekujemo da dnevno bude pregledano do 50 žena. Rezultati pregleda, u narednih nekoliko dana, stizaće na adresu pregledane.

Preglede je moguće zakazati pozivom na brojeve telefona 034-505-800 i 034-505-825 i potrebna je zdravstvena kartica ili lična karta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.