Polazak deteta u prvi razred: 4 stvari koje treba da uradite

Bliži se početak školske godine, što mnogim roditeljima predstavlja izvor stresa naročito roditeljima đaka prvaka! 🙂 Svako dete je već u dobu sa šest ili sedam godina (kada počinje sa osnovnim obrazovanjem) ličnost sa formiranim navikama. Neka vas ovo ne brine – uz par saveta, ostatak leta i avgusta iskoristite na najbolji način i pripremite dete (ali i sebe, rodbinu) za polazak u školu! 🙂

#1 Razvijajte pozitivnu sliku o školi 

Važno je da dete od vas sluša da je škola mesto u kojem će steći znanje, prijatelje i dobro se zabavljati. Mališani iz komšiluka mogu đaku prvaku “usaditi” strah sa pričama o teškom gradivu, domaćim zadacima, nedostatku vremena za igru i sličnih “situacija”. Objasnite prvaku da to nije slučaj. Čak i kada vi kao roditelji imate tremu oko polaska u školu ne zaboravite da dete to ne sme da vidi/oseti.

#2 Pripremite dete na odvajanje od roditelja (i ukućana)

Iako većina dece ide u predškolsko pre prvog razreda, polazak u školu je drugačije iskustvo. Obaveze se povećavaju, kao i sati provedeni u školi. Važno je da pričom i pozitivnim primerom u ponašanju objasnite detetu da ne može izaći iz škole kad god to poželi, ali da ćete vi i ostali ukućani i dalje biti gde je dete naviklo – kada se vrati iz škole. Recite detetu da imate obaveze kao i ono tokom boravka u školi.

#3 Naučite dete da održava higijenu i samostalno se oblači

Pranje ruku, umivanje, vezivanje pertli, oblačenje jakne – začudili biste se kada biste znali koliko dece školskog uzrasta ne radi samo ove stvari. Naučite dete da postaje samostalno – ne zaboravite da je ovo period života u kojem će se formirati neke od glavnih karakternih crta ličnosti deteta.

#4 Vežbajte detetovu koncentraciju – naučite ga da “drži fokus”

Detetu će biti teško da 45 minuta sedi mirno i prati učitelja šta priča ili pokazuje. U ovom uzrastu deca će pričati, vrpoljiti se, čak i šetati po učionici tokom časa – što je sasvim normalno. Ovo nikako ne znači da je dete nevaspitano, neposlušno, teško za saradnju. Jednostavno – i koncentracija/držanje pažnje se uči! Pre polaska u školu uključite dete u kućne poslove gde će pratiti određene korake do poptune realizacije zadatka. Može samo sređivati sobu, spakovati sveske, blokove i bojice, složiti garderobu po bojama i slično. Važno je da naučite dete da ne odustaje ukoliko nešto ne ide po planu, ali i da bude posvećeno konkretnoj aktivnosti 45 minuta.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.