Da biramo samo jedan prolećni kolač, to bi bio tart! Hrskav, a istovremeno mekan, neodoljivog oblika i ukusa, ovaj kolač mogu pripremiti svi 🙂 Za današnji recept predlažemo sveže jagode, ali umesto njih mogu se koristiti i jabuke, limun, breskve, kivi, grožđe – čak i sve zajedno 🙂

POTREBNI SASTOJCI:

SastojciKoličina
Testo:
brašno150 grama
rendana kora limuna1/2 kašike
šećer60 grama
vanilin šećer1 kesica
maslac80 grama
mleveni bademi30 grama
jaja1
hladna voda1 kašika
Fil:
jogurt200 grama
maskarpone sir250 grama
šećer u prahu50 grama
limunov sok3 kašike
rendana kora limuna1/2 kašike
želatin u prahu1 kesica
jagode500 grama
Preliv:
marmelada od jagoda3 kašike

PRIPREMA:

Sve sastojke za testo stavite u činiju i rukama oblikujte glatko testo, zamotajte ga u foliju i ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Nakon toga umesite testo u krug da vam stane u kalup prečnika otprilike 26 cm, ali neka vam ostane testa i da imate da obložite rubove kalupa. Kalup namažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Stavite testo, izbockajte ga viljuškom i pecite oko deset minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Dok se testo hladi pripremite fil. Pomešajte sve sastojke zajedno i pripremite želatin po uputstvu, pa ga dodajte filu i dobro mikserom promešajte. Na ohlađeno testo dodajte fil i stavite u frižider na dva sata. Jagode operite i narežite na krupnije komade, pa ih poslažite preko fila. Na laganoj vatri ugrejte marmeladu od jagoda i prelijte odozgo.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.