Da biramo samo jedan prolećni kolač, to bi bio tart! Hrskav, a istovremeno mekan, neodoljivog oblika i ukusa, ovaj kolač mogu pripremiti svi 🙂 Za današnji recept predlažemo sveže jagode, ali umesto njih mogu se koristiti i jabuke, limun, breskve, kivi- čak i sve zajedno 🙂
POTREBNI SASTOJCI:
Sastojci | Količina |
Testo: | |
brašno | 150 grama |
rendana kora limuna | 1/2 kašike |
šećer | 60 grama |
vanilin šećer | 1 kesica |
maslac | 80 grama |
mleveni bademi | 30 grama |
jaja | 1 |
hladna voda | 1 kašika |
Fil: | |
jogurt | 200 grama |
maskarpone sir | 250 grama |
šećer u prahu | 50 grama |
limunov sok | 3 kašike |
rendana kora limuna | 1/2 kašike |
želatin u prahu | 1 kesica |
jagode | 500 grama |
Preliv: | |
marmelada od jagoda | 3 kašike |
PRIPREMA:
Sve sastojke za testo stavite u činiju i rukama oblikujte glatko testo, zamotajte ga u foliju i ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Nakon toga umesite testo u krug da vam stane u kalup prečnika otprilike 26 cm, ali neka vam ostane testa i da imate da obložite rubove kalupa. Kalup namažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Stavite testo, izbockajte ga viljuškom i pecite oko deset minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Dok se testo hladi pripremite fil. Pomešajte sve sastojke zajedno i pripremite želatin po uputstvu, pa ga dodajte filu i dobro mikserom promešajte. Na ohlađeno testo dodajte fil i stavite u frižider na dva sata. Jagode operite i narežite na krupnije komade, pa ih poslažite preko fila. Na laganoj vatri ugrejte marmeladu od jagoda i prelijte odozgo.