Prolećni trening – postignite bolje rezultate uz izbegavanje ovih grešaka

Ovog proleća donosimo najbolje odluke za zdravlje i dobar osećaj – više fizičke aktivnosti i pokreta. Gde je prolećni trening tu je i bolje raspoloženje, energija i brojni pozitivni efekti na zdravlje celokupnog organizma, ali… 

Kada govorimo o prolećnom treningu postoje greške koje su česte, a koje mogu imati negativne posledice na očuvanje motivacije za trening, kao i na eventualnu pojavu premora i povreda. Uz kratak osvrt na smernice koje mogu biti od pomoći kada je o izbegavanju najčešćih grešaka tokom treninga reč, ali i imperativ u vidu udobnosti tokom fizičke aktivnosti, bez brige uživajte u više pokreta ovog proleća! 

Od udobne obuće, preko opreme i rekvizita do garderobe za trening – BIG FASHION Kragujevac i BIG Kragujevac centri su omiljene šoping destinacije. 

Ne poznajete svoj nivo kondicije i izbegavate zagrevanje

Ukoliko ste novi na bilo kom programu treninga ili tek pokušavate da vratite dobru kondiciju, važno je da ne prelazite granice izdržljivosti. U ovim situacijama najbolja opcija je rad sa trenerom ili vežbanje u grupi, a ukoliko radije birate trčanje u prirodi, predlažemo da kao ciljeve postavljate kraće relacije. Blaga upala mišića posle treninga nije znak za uzbunu, ali ukoliko imate izraženije i intenzivne bolove jasno je da ste prešli granicu svoje trenutne kondicije, pri čemu se savetuje odmor od treninga da potpunog oporavka. 

Na pripremu tela za pokret kroz vežbe laganog zagrevanja se često zaboravlja, a u velikom broju situacija mogu biti izuzetno značajne kao prevencija brojnih povreda i neprijatnosti tokom vežbanja. Trčanje u mestu umerenog intenziteta, jumping jacks, iskorak, kruženje kolenima, čak i čučnjevi ili preskakanje vijače samo su neke od opcija za dobar start treninga. 

Tokom treninga je najvažnije da se osećate dobro, a tome u značajnoj meri doprinosi i garderoba koju nosite. Za maksimalnu udobnost i fleksibilnost tokom treninga odaberite Puma Active Tank majicu sa dryCELL tehnologijom iz Đak Sport ponude u BIG Kragujevac centru.

Nike Fast helanke u prolećnoj roze boji sa mrežastim panelima za protok vazduha i održavanje komfora tokom treninga dostupne u Nike maloprodajnom objektu u BIG FASHION Kragujevac centru postaće vaš omiljeni komad garderobe za trening. 

Kućni treninzi – kada nisu baš dobra ideja  

Bilo koji tip kućnog treninga tokom kojeg se ne osećate dobro nije najbolja opcija za vaš program vežbanja. Posebnu pažnju skrećemo na efikasne, ali zahtevne HIIT (high intensity interval training) programe dostupne na online platformama. Za ovakve programe vežbanja dobro je imati prethodno iskustvo kroz rad sa profesionalnim trenerom.

S druge strane, vežbe snage u kućnim uslovima su dobra ideja, bez obzira na nivo fizičke spremnosti – lako ih možete prilagoditi sebi odabirom adekvatnih rekvizita. Ring Sport tegovi težine 1-2 kliograma iz Sport Vision ponude u BIG FASHION Kragujevac centru biće vam najdraži fitnes saveznici ovog proleća ukoliko u rutinu tek uvodite vežbe snage. 

Elastične gume za vežbanje odličan su izbor za trening sa opterećenjem, a mogu se koristiti za različite tipove treninga – od joge i pilatesa do intenzivnijih treninga snage. Potražite u Extra Sports maloprodajnom objektu u BIG Kragujevac centru.

Nosite neodgovarajuću obuću tokom treninga 

Udobna i kvalitetna obuća za trening je obavezna jer smanjuje mogućnost povrede stopala. Osim toga, udoban par patika prilagođen tipu treninga smanjuje i negativne efekte na ostatak lokomotornog sistema, naročito na kičmu i kolena. 

Nike Zoom Bella ženske patike za trening, ne samo da pružaju odličnu potporu stopalu tokom treninga zahvaljujući Air Zoom sistemu za prilagodljivo amortizovanje, već će vas osvojiti i svojim modernim dizajnom. Potražite u Intersport maloprodajnom objektu u BIG FASHION Kragujevac centru.