Grudi se menjaju tokom menstrualnog ciklusa. Periodično postaju osetljive, bolne na dodir (ili pokret), a čak mogu delovati i “broj veće”. Do promena dolazi usled reagovanja tkiva dojki na promene koncentracije estrogena i progesterona u ženskom telu. Kod nekih žena, tkivo dojke je osetljivije na estrogen i zbog toga se mogu pojaviti i razne benigne promene kao što su ciste ili fibroadenomi.

Nepopularna kvržica na dojci dovela bi do panike i kod najsmirenije ženske osobe koju poznajete i zato je važno da znate – nije svaka kvržica rak dojke.

U poslednje vreme, sve više se govori o značaju prevencije raka dojke i samopregledima kao ključnom aspektu ranog otkrivanja bolesti. Apel straha radi, primetan je veći broj zakazivanja ultrazvuka dojke ili mamografije, naročito tokom i posle sprovedenih kampanja na lokalnom, nacionalnom ali i online nivou.

Hormonalne promene kod žena u reproduktivnom periodu, a naročito one pred prvi dan menstrualnog krvarenja, dovode do brojnih promena na grudima.

Promene su najintenzivnije tokom PMS-a i najčešće uključuju:

*Otečenost dojki
*Osetljivost na dodir i/ili pokret mišića ruke ili stomaka
*Bol
*Promene u teksturi kože

Ukoliko vam PMS grudi remete dnevne obaveze, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi i olakšati tegobe (koje su kratkotrajne, srećom):

 • Korigujte ishranu i isključite sa jelovnika namirnice koje obiluju mastima i ugljenim hidratima (ili smanjite njihou količinu) odmah nakon ovulacije*
 • Smanjite količinu kofeina iz kafe, čajeva i industrijskih napitaka (jedna do dve šoljice kafe dnevno biće dovoljne)
 • Izbegavajte prekomernu upotrebu soli bar dve nedelje pred očekivan početak menstrualnog krvarenja
 • Odaberite brushalter od laganih i udobnih materijala
 • Šetnja, trčanje ili vožnja bicikla, kao jednostavne kardio aktivnosti, biće od velike pomoći u držanju PMS simptoma pod kontrolom
 • Primena diuretika za izbacivanje viška vode iz organizma (samo uz konsultaciju sa lekarom i farmaceutom, nikako na svoju ruku)

*Ukoliko ne postoje indicije da ste u drugom stanju. Ukoliko verujete da ste trudni, pridržavajte se preporuka lekara o pravilnom načinu ishrane tokom prvog trimestra

Kada otići kod lekara?

Iako mnoge promene u obliku i izgledu grudi nisu razlog za uzbunu, postoje signali koji upućuju na obavezno zakazivanje pregleda u što kraćem roku. Ti simptomi uključuju:

 • Nova kvržica na grudima ili u pazušnoj jami koju možete napipati i nakon poslednjeg dana menstrualnog krvarenja, posebno ako je kvržica tvrda i fiksirana
 • Bilo kakav iscedak iz bradavica (osim mleka, ukoliko dojite bebu), naročito krvav ili braonkast
 • Neprijatan bol u predelu grudi ili ramena
 • Uvlačenje bradavica
 • Svrab, crvenilo, isušivanje kože na grudima ili regije oko bradavica
 • Konstantno prisutna zabrinutost za zdravlje koja vam onemogućava bavljenje svakodnevnim obavezama

Sledeći korak?

Lekar opšte prakse će vas uputiti na dalje dijagnostičke metode i preglede, ali će vam istovremeno pružiti sve relevantne informacije i podršku. Pored fizičkog pregleda i uzimanja anameze, možda će vam biti preporučen ultrazvuk dojki ili mamogram (u zavisnosti od simptoma i godina starosti). Po potrebi, moguće je uraditi i biopsiju, te definisati dalji tok lečenja ukoliko problem postoji.

Zapamtite da većina ovih promena na grudima tokom PMS-a nije rak, ipak jedino lekar može u potpunosti iskljućiti tu dijagnozu.

**Tekst je informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za lekarski pregled i postavljnje dijagnoze