Prva pomoć: šta da uradite ako neko kolabira u vašoj blizini

Kolaps je privremeni pad krvnog pritiska koji se dešava i potpuno zdravim osobama. Do kolabiranja češće dolazi leti, pri visokim temperaturama, kada dugo stojimo, boravimo u zagušljivim prostorijama bez adekvatnog protoka vazduha ili kada naglo promenimo temperaturu sredine (izlazak iz klimatizovanih prostorija napolje).

Postoje mere koje možete preduzeti kako biste reagovali preventivno, a one svakako uključuju pravilnu hidrataciju organizma vodom, laganu hranu (čak i kada nemate apetit ujutru, potrudite se da bar pojedete šaku badema i malo jogurta) i dovoljno sna.

Ukoliko vi osetite zujanje u ušima, malaksalost, mučninu, pojačano znojenje – najvažnije je da ne paničite. Sedite gde god da se nalazite, glavu savijte i stavite je između kolena, zamolite nekog da vam donese vodu, umijte se i pijte je u malim gutljajima. Pojedite nešto slano (perecu, grisine, čips) i tek kada osetite da ste stabilniji, ustanite.

Ukoliko neko u vašem okruženju kolabira, evo kako da mu pomognete:

  • Ako je osoba na nogama, tetura pri hodu i žali se na malaksalost i vrtoglavicu, obavezno je postavite u sedeći položaj
  • Pravilno, duboko disanje biće od pomoći (i vama i osobi koja je kolabirala)
  • Obavezno mu/joj donesite vodu koju treba da pije u malim gutljajima
  • Rashladite je lepezom i dajte joj prostora da diše (podsetite okupljene ljude da je potrebno da se udalje od osobe koja je kolabirala)
  • Ukoliko je osoba svesna pitajte je kako se oseća i da li ima neke izraženije tegobe
  • Ukoliko se osoba žali na jaku glavobolju i/ili mučninu obavezno zovite hitnu pomoć
  • Ukoliko je osoba bez svesti, postavite je tako da leži na leđima, rashladite joj vodom ruke i čelo, podignite joj noge kako bi cirkulacija proradila, a glavu joj okrenite na stranu u slučaju da počne da povraća
  • Kada dođe do svesti postavite je u sedeći položaj sa glavom savijenom između kolena i dajte joj vode
  • Ukoliko osoba ne dolazi svesti, pri padu povredi glavu ili ima neku drugu veću povredu koja krvari, žali se na bol u glavi ili grudima i mučninu zovite hitnu pomoć i nikako ne dajte lekove na licu mesta na svoju ruku!!!

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac: 034 637 00 90

Hitne intervencije: 194

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.