Šta treba da sadrži vaša letnja putna apoteka?

Sigurno ne želite da vam odmor pokvari neka od najčešćih letnjih zdravstvenih tegoba, da tražite rešenje i lek u stranoj zemlji, ležite u sobi dok su ostali na plaži…

Prevencija je u ovom slučaju ključna i stoga dosta pažnje treba da posvetite pripremi i pakovanju putne apoteke za letovanje. Šta putna apoteka obavezno treba da sadrži pitali smo magistru farmacije mr ph Nevenu Milošević.

Pored vaše redovne terapije, kreme za sunčanje i spreja protiv komaraca treba sa sobom da imate i:

Probiotik koji je poželjno početi sa korišćenjem dva, tri dana pre polaska na put i iskoristiti svih deset kapsula koliko ih obično imau pakovanju. Na taj način sprečavate pojavu putniče dijareje i nelagodnosti u stomaku usled promene načina ishrane.

Analgetik – možete poneti lekove za bolove koje inače koristite ali moj predlog su kesice zbog bržeg delovanja.

Antipiretik – naravno, lekove protiv povišene temperature, samostalni ili u sklopu lekova za terapiju simptoma prehlade obavezno treba da ponesete.

Jekoderm – pored toga što ćete se truditi da ne izgorite redovnim korišćenjem i obnavljanjem SPF zaštite, kao i boravkom u hladu, ukoliko do oštećenja kože ipak dođe, Jekoderm mast je spas!

Synopen – ukoliko do ujeda insekta dođe, potrebno je smiriti propratne simptome u vidu crvenila, otoka, svraba i generalno neprijatnosti na koži. U tu svrhu preporučujem Synopen mast.