Jedu brzu hranu, a ostaju vitke. U čemu je tajna Kragujevčanki?

Da li ste znali da čak 23 od 30 Kragujevčanki priznaje da konzumira brzu hranu bar jednom nedeljno?

Svakoj od nas poznato je da je brza hrana, pored slatkiša, jedan od osnovnih uzročnika prekomernog gojenja i narušavanja zdravlja. Ipak – teško joj odolimo, naročito kada smo umorne i gladne. U nedostatku vremena za pripremu zdravih obroka, posežemo za telefonom i naručujemo roštiljsko meso, testenine, ukusne tople tortilje i druge đakonije.

“Kritičan momenat” za konzumiranje brze hrane je i povratak iz noćnog izlaska, kad organizmu putem jake hrane želimo da vratimo izgubljenu energiju i još malo uživamo sa društvom.

Zanimalo nas je kako trend konzumiranja brze hrane da uklopimo sa well-being principima životnog stila i ostanemo vitke i zdrave. Nećemo posebno naglašavati da je umerenost ključ uspeha, to smo naučile još u srednjoj školi.

Istina je da ne treba da se odreknete ovih slasnih zalogaja, već da treba pametno da birate šta ćete jesti. Jedna od osnovnih zabluda o zdravoj ishrani je da je hrana ovog gastro pokreta bezukusna, dosadna i ne može da zasiti prosečnog čoveka u tridesetim godinama. Nije istina!

Iako je Don Pizza gastronomski simbol grada kada je o ukusnim picama reč – Don nudi i  lagane obrok salate koje će u potpunosti osvojiti svačije čulo ukusa i zadovoljiti nutritivne potrebe odrasle osobe.

Cezar salata je omiljena obrok salata u svetu! Na svakih 15 naručenih salata, čak 12 su upravo Cezar salate. Prvi put se zvanično pojavljuje u meniju restorana u Los Anđelesu 1946. godine i od tada postaje gastronomski izbor mnogih žena širom sveta. Salata je lagana, a opet dovoljno nutritivno snažna. Osnovu salate čini belo pileće meso koje je bogato belančevinama i gvožđem, a sadrži svega oko 120 kcal na 100 grama. Slanina je nutritivno snažnija, sadrži masti  i oko 500 kcal na 100 grama (ali u Don Pizza porciji ima znatno manje slanine). Zelena salata sadrži samo 14 kcal na 100 grama, a bogat je izvor vitamina C, gvožđa, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Čeri paradajz sadrži dosta vitamina C, B i K, a od minerala bogat je magnezijumom i fosforom. Dragocen je izvor i likopena koji ima snažna antioksidativna svojstva. Čeri paradajz sadrži manje od 20 kcal na 100 grama. Parmezan sadrži oko 400 kcal na 100 grama, pa ga u zavisnosti od ličnog ukusa možete i izostaviti u salati. Dressing i krutoni su još jedan “kaloričan” tandem u ovoj obrok salati, ali upravo je oni čine preukusnom!

Ukoliko želite nešto snažniji obrok, a da ga istovremeno jedete bez griže savesti, predlažemo da probate Don rukola picu. Rukola je bogata folnom kiselinom, vitaminima C, K, B i E i kao takva odličan je antioksidans. Dokazano je da rukola utiče na jačanje imunog sistema  zahvaljujući vitaminu C. Vitamini B grupe, kojima je rukola bogata, utiču na pravilnu sintezu lipida u organizmu, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i  metaboličke aktivnosti.

U svom sastavu rukola ima preko 90 % vode, te je zbog toga savršena za hidrataciju organizma. Korišćenjem rukole u ishrani obezbeđuje se mnogo hranljivih sastojaka i zdravstvenih benefita. Posebna pogodnost je to što 100 grama rukole ima manje od 70 kcal, što je čini savršenim izborom za one koji praktikuju dijetalni režim ishrane.

Mala Don Rukola dobar je izbor za ručak, a da biste u njoj uživale u potpunosti i bez griže saveti – prošetajte bar 20 minuta nakon obroka. Prijatno!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.