Top pet namirnica za zdravu i lepu kožu

Pored pravilne nege i hidratacije kože, za očuvanje mladolikog izgleda i lepote kože potrebno je u ishranu uključiti namirnice bogate vitaminima i mineralima koji jačaju strukturu i funkciju kože.

Borovnice su značajan izvor antioksidanata, naročito su bogate antocijaninima koji štite kapilare od pucanja. Oni takođe zaustavljaju proces razgrađivanja elastina kože, te su sjajan anti age obrok.

Banane su bogate kalijumom koji pomaže organizmu da se izborisa stresom, inače “ubicom”  kolagena koji koži daje elastičnost. Banane sprečavaju pojavu mitisera i akni, a pored konzumirnja, korom banane možete tretirati upaljene zone na licu radi bržeg saniranja posledica akni.

Masne kiseline koje se nalaze u bademima pomažu u otklanjanju štetnih toksina iz tela. Takođe zadržavaju vodu koja koži lica i tela daje zdraviji izgled. Osim toga, zdrava ulja i masnoće u bademima, ali i u drugim orašastim plodovima potpomažu celokupno zdravlje srca i održavanje telesne težine.

Sveži sir sadrži selen i vitamin E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i tako osigurava zdraviji izgled kože. Neka istraživanja pokazuju kako sveži sir može sprečiti određene vrste raka, ako se jede kao deo uravnotežene ishrane.

Bogata antioksidantima, šargarepa sadrži vitamine i minerale, koji će koži osigurati blistav ten. Ovo povrće ujedno štiti kožu od starenja i štetnog UV zračenja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.