Leto u svoj svojoj lepoti i veličanstvenosti donosi rizike koji mogu narušiti ljudsko zdravlje, a u ekstremnim situacijama i ugroziti život. Iako možda smatrate da ste iskusan i dobar plivač – niste. Naročito ukoliko plivate u moru, jezeru ili reci. Ne zaboravite da u takvim okolnostima ne kontrolišete vi prirodu, nego ona vas. 

Uvek treba da budete svesni svojih plivačkih mogućnosti i oprezni. U vodi su najugroženiji ljudi sa hroničnim zdravstvenim tegobama i tinejdžeri koji su skloni “pokazivanju” i “dokazivanju” pred drugima, što često može imati kobni ishod.

#1 Plivački bonton – važno je znati!

Postoje saveti koji u 97% slučajeva sprečavaju nelagode u vodi, pa i teže  povrede. Pravila koja OBAVEZNO treba da sledite:

– Plivanje i pun želudac ne idu zajedno! Sačekajte minimum sat vremena nakon obroka, pa onda uđite u vodu.

– U vodu ne ulazite vrući.

– Nikada, ali NIKADA ne ulazite u vodu pod dejstvom alkohola.

– Ne skačite u vodu nepoznate dubine.

– Ne plivajte sami!

– Pripazite na velike talase!

– Pažljivo sa dušecima na naduvavanje! Dok bezbrižno ležite na dušeku, vetar vas može “odneti” daleko od obale, spasilaca i plaže.

#2 Deca ne smeju biti bez nadzora!

Kada ste sa mališanima na plaži – nema mesta ni vremena za odmor, pa čak ni za tu jednu kafu! Roditelji uvek treba da znaju gde su im deca i da pažljivo prate njihovo kretanje na plaži i u gužvi. Nesreće se dešavaju i u plićaku. Dete postepeno uvodite u vodu, a kao sjajnu alternativu preporučujemo i gumene bazene koje možete napuniti morskom vodom, a dete će sigurno uživati u igri u njemu.

Iako su morske plaže omiljena letnja destinacija, planirate tokom vikenda da odete na jezero ili reku? Tu treba biti posebno pažljiv – rečne struje, promena vodostaja, vetar, brane, jezerska i rečna trava, potopljeni predmeti… Ukoliko na plaži nema spasilaca, ne preporučuje se kupanje na neobezbeđenom delu.

#3 Postupak prve pomoći

Brza reakcija i poznavanje osnova prva pomoći nekome mogu spasiti život! Ukoliko primetite da je osoba u vodi u nevolji odmah potražite pomoć kod spasilaca! Spasioci polažu kurs prve pomoći i mogu je ukazati na licu mesta. Ukoliko na plaži nema spasilaca, ugroženu osobu treba što pre izvaditi iz vode – ali vodite računa o ličnoj bezbednosti!

Odmah nakon izvlačenja ugrožene osobe na obalu treba pregledati usnu duplju. Odstraniti iz usta mulj, vodu, blato, zubnu protezu. Ako je stomak distendiran (nadut) okrećemo utopljenika na bok i pritisnemo gornji deo stomaka ili ga obuhvatimo rukama ispod trbuha i podignemo nekoliko puta kako bi odstranili vodu iz trbuha. Osnovni problem kod utopljenika je hipoksija (nedostatak kiseonika). Zato valja odmah početi sa veštačkim disanjem usta na usta. Ugrožena osoba što pre treba biti transportovana u najbližu bolnicu i ostati na posmatranju minimum 24 časa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.