Za izbegavanje bolesti srca potrebno je sedam sati sna, ni više niti manje od toga, navodi se u najnovijoj studiji američkih naučnika.

Ljudi koji spavaju manje od peti sati, uključujući i dnevno dremanje, dvostruko podižu rizik za razvoj stenokardije, popuštanja srca ili srčanog udara u odnosu na one koji spavaju sedam sati, navodi se u istraživanju.

Verovatno mnogo više iznenađujuće, u studiji je utvrđeno da osobe koje spavaju devet sati na dan imaju jedan i po puta veći rizik za razvoj bolesti srca od onih koji spavaju “magičnih” sedam sati.

Povećan rizik, ali neznatno, zabeležen je i kod onih koji spavaju šest ili osam sati. Među onima koji spavaju pet sati, najvećem su riziku izloženi mlađi od 60 godina i žene.

Za potrebe istraživanja, naučnici su analizirali podatke 30 hiljada odraslih koji su pre pet godina učestvovali u ispunjavanju nacionalnog upitnika o zdravlju i zatim podatke o dužini sna upoređivali s onima o bolestima srca. Pet ili manje sati sna prijavilo je osam posto ispitanika, a devet ih je posto koji spavaju devet ili više sati.

S obzirom na to da je istraživanje sprovedeno analizom podataka stručnjaci nisu uspeli da utvrde naučni razlog za povezanost trajanja sna i rizika za razvoj srčane bolesti. Pretpostavljaju da previše sna utiče na endokrine i metaboličke funkcije, a manjak sna dovodi do smanjene tolerancije na glukozu, smanjenu osjetljivost na insulin i na povećanje krvnog pritiska. Sve navedeno su razlozi zbog koji dolazi do začepljenja srčanih arterija, piše LekarInfo.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.