Zajedno protiv menstrualnog siromaštva – Kompanija dm dugoročno umanjuje cene uložaka i tampona Jessa

Vodeći drogerijski lanac dm drogerie markt dugoročno je dodatno umanjio cene uložaka i tampona Jessa u okviru koncepta UVEK POVOLJNO. Pored već povoljnih cena za proizvode uključene u koncept UVEK POVOLJNO, dm ima cilj da određivanjem još povoljnijih cena za ove proizvode doprinese smanjenju menstrualnog siromaštva u našoj zemlji. U godini kada obeležava 20 godina poslovanja u Srbiji, kompanija dm ovim potezom nastavlja sa kontinuiranom podrškom ženama i s naporima da se na nacionalnom i regionalnom nivou utiče na redukovanje ove vrste siromaštva, uz poruku da osnovna higijena treba da bude dostupna svima, bez obzira na socijalni status.

Ova inicijativa deo je šireg društvenog angažovanja kompanije u celom regionu, pa će svaka zemlja u kojoj dm posluje sprovoditi razne akcije u smeru očuvanja zdravlja žena i smanjenja menstrualnog siromaštva. Uz brojne i kontinuirane aktivnosti posvećene ženskom zdravlju, dm u našoj zemlji drugu godinu zaredom pokreće i konkurs u okviru kog će podržati projekte posvećene unapređenju fizičkog, mentalnog i menstrualnog zdravlja žena, ovog puta pod nazivom „{ZAJEDNO} jedni za druge!“. Na konkurs mogu da se prijave zainteresovana udruženja, preduzetnici i javne ustanove, a dm drogerie markt će podržati one koji ispunjavaju postavljene kriterijume i pružaju najviše dobrobiti za zajednicu.

Umanjenje cena menstrualnih proizvoda dm-ove privatne robne marke Jessa i još jedan konkurs posvećen sveopštoj dobrobiti žena predstavljaju naš prvi korak u borbi protiv rastućeg menstrualnog siromaštva na nacionalnom nivou. Kao kompanija koju većinski čine žene, i čiji su kupci u najvećem broju takođe žene, svesni smo izazova s kojima se suočavaju mnoge od nas: žene, devojke i devojčice. Stoga će godina u kojoj obeležavamo dve decenije poslovanja biti posvećena njima, jer one treba da znaju da su sve jednako važne i vredne. Ova inicijativa je naš način da ženama pružimo podršku, jer menstruacija nije izbor već je prirodan fiziološki proces. U mesecima koje slede, kroz razne aktivnosti trudićemo se da ova tema bude u fokusu javnosti. Zato pozivamo i ostale kompanije da se pridruže ovoj inicijativi“, izjavila je Danijela Janičić, resorna menadžerka sektora Nabavka u dm drogerie markt Srbija i Severna Makedonija.

Prema podacima organizacije Džender noledž hab (Gender Knowledge Hub), svaka žena i devojčica u Srbiji mora da izdvoji više od 8.000 dinara godišnje za održavanje osnovne menstrualne higijene. To posebno pogađa porodice s više ženskih članova, dok su menstrualnom siromaštvu najčešće izložene studentkinje koje nisu iz grada u kome studiraju, Romkinje, žene sa invaliditetom i žene koje žive na ivici siromaštva i ispod nje.

Umanjenje cene uložaka i tampona Jessa u dm-u rezultat je težnje drogerijskog lanca da svoj uticaj koristi u smeru osnaživanja i podrške ženama u raznim vrstama projekata i donacija. Protekle godine dm je u velikoj kampanji Zdravlje žena, inspirativnom podcastu, dm Ženskoj trci, kao i kontinuiranom podrškom sigurnim kućama nastavio dugogodišnji put osnaživanja žena. Na tom putu dm će nastaviti da podstiče žene i zato poziva druge relevantne aktere na tržištu, kao i zajednicu u kojoj posluje već 20 godina, da budu deo ove inicijative kako bi se preduzeli konkretni koraci na što više nivoa zarad dobrobiti svih žena.

Ovo umanjenje ne predstavlja prodajni podsticaj u smislu Zakona o trgovini. Na proizvode i najavljenu korekciju cena primenjuju se pravila koncepta UVEK POVOLJNO.