Zdrav odnos prema hrani se uči – uz ove tri male promene učinićete mnogo za svoj organizam

Znamo da vam je jedna od novogodišnjih odluka da više pažnje posvetite ishrani kako biste unapredile zdravlje i izgubile onih nekoliko kilograma. Možemo da vam kažemo – srećno i da tu odluku ostvarite, a možemo da budemo i realniji i kažemo – bez promene perspektive i odnosa prema hrani nema nikakvog uspeha. 

Šta je zdrav odnos prema hrani?

Na ovo pitanje najbolji odgovor (bez zadiranja u nutricionistički i psihološki aspekt ove kompleksne teme) daćemo kratkim objašnjenjem šta zdrav odnos prema hrani nije – brokoli ili spanać na meniju ako ne volite da ih jedete, potpuno izbacivanje slatkiša/ugljenih hidrata/mesa, namirnica koja sadrže gluten (osim ako ne postoji medicinska indikacija), preskakanje obroka, podela namirnica na “dobre” i “loše”, korišćenje hrane kao emocionalne nagrade, kazne ili podrške, preterano razmišljanje o broju unetih kalorija i slično. 

Dobra vest je da malim promenama možete, korak po korak, usvajati bolje navike i razvijati zdraviji odnos prema hrani. Još bolja vest, a i povod da ovog vikenda razgovaramo o ishrani, je predstojeći Ukus Fest u BIG FASHION Kragujevac centru 13-14. januara o čemu detaljnije pišemo u nastavku.

Kontrola veličine porcije umesto restrikcije

Zdrav odnos prema hrani i pravilna ishrana podrazumevaju da na meniju svakodnevno imate grupe namirnica u čijem konzumiranju uživate, ali u ograničenoj količini. Ovde je korisno da pomenemo da ni pet kilograma spanaća nisu najzdravija opcija, baš kao što nije ni pojedena cela mlečna čokolada. 

Unos prevelike količine hrane vodi u gojaznost i druge zdravstvene probleme, a kao jedan od najjednostavijih načina da regulišete veličinu porcije jeste serviranje hrane u manjim tanjirima i posudama, uz dogovor sa motivacijom da nema ustajanja po još samo nekoliko zalogaja. 

U Pepco maloprodajnom objektu u BIG Kragujevac centru sigurno ćete pronaći tanjire za koje ćete pomisliti da su pravljeni baš za vaš ukus, a uz to su i cenovno pristupačni. 

Ne potcenjujte značaj redovne hidratacije

Do sada ste sigurno čuli savet da popijete čašu vode pre obroka kako biste kontrolisali apetit ili znali da li ste uopšte gladni. Naše telo, ma koliko savršeno funkcionisalo, često “pomeša” osećaj gladi i žeđi, što posebno dolazi do izražaja kada ne pijete dovoljno vode na dnevnom nivou. 

Hidratacija nije važna samo kada govorimo na temu pravilne ishrane, ona je od izuzetnog značaja i za zdravlje i izgled kože, kose, opšti osećaj u telu i zdravlje celog organizma. 

U užurbanoj svakodnevici lako je zaboraviti na redovnu hidrataciju, a iz tog razloga flašica za vodu treba da vam bude uvek pri ruci – u torbi, na stolu u kancelariji ili u dnevnoj sobi. Rosmarino flašica za vodu od nerđajućeg čelika je odličan izbor. Potražite svoj model u Vitapur maloprodajnom objektu u BIG FASHION Kragujevac centru.  

Pametniji odabir namirnica – sveže voće i povrće i domaći proizvodi su bolji izbor

U eri prerađenih namirnica, ali i visokog stepena zagađenja vazduha i vode, uvek je pametniji i bolji izbor konzumirati voće, povrće, mlečne proizvode i meso iz kontrolisanih, pouzdanih izvora. S druge strane, kupovinom namirnica od malih proizvođača koji u procesu proizvodnje zadržavaju tradicionalan pristup proizvodnje i obrade namirnica, uz sve relevantne analize ispravnosti i bezbednosti, je i odličan način da podržite domaću poljoprivredu i ekonomiju. 

Tokom vikenda 13. i 14. januara u atrijumu BIG FASHION Kragujevac centra održaće se Ukus Fest, sajam domaće hrane. Posetioci će imati priliku da uživaju u ukusima domaće kuhinje i kupe domaće proizvode – od mlečnih i mesnih proizvoda, preko kolača i meda, do pikanterija koje će osvojiti na prvi zalogaj. Više informacija potražite OVDE

*tekst nije zamena za konsultaciju i savet stručnih lica