10 stvari koje treba da prestanete da radite ovog meseca

Novembar je mesec za nove početke! Do 2020. godine ostalo je malo vremena, a uz jesenji i zimski period godine nekako prirodno uvek razmišljamo o stvarima koje želimo da promenimo na bolje – na polju zdravlja, ljubavi, karijere.

Koliko puta ste odustale od svojih (pred)novogodišnjih odluka? Budite iskrene!

Kada sebe uslovljavate mentalnim beleškama – trebalo bi da i moraš da – podsvesno šaljete signal mozgu da se opire, ma koliko odluke bile dobre. Zato ovog meseca promenite smer – i umesto da nešto treba da uradite, postavite pred sebe izazov i prestanite da radite ovih 10 stvari! Garantujemo da ćete novogdišnju euforiju dočekati 135% srećnije i zadovoljnije. 🙂


Tri, četiri, sad!

#1 Uvek govorite DA

Da, mogu da ostanem duže na poslu. Da, mogu da ti pričuvam nevaspitano dete. Da, mogu da ti pozajmim novac. Da, nije mi problem da sačekam. Da, uradiću to. Čemu od toga zaista želite da se posvetite? Kao prvo – ne morate vi ništa. Kao drugo – sasvim je legitimno reći NE. NE ima tu sposobnost da vam instant popravi raspoloženje! Počnite da vežbate – i pratite kako se vaša svakodnevica menja na bolje.

#2 Preuzimate sve brige sveta

Jeste tužno što decu lečimo SMS porukama. Jeste tragična izbeglička kriza. Jeste nepravedno što vaš prijatelj ima zdravstveni problem. Ne kažemo da je empatija loša, ali hej! Nisu sve brige sveta na tvojim ramenima.

#3 Brinete preventivno

Koliko puta brinete zbog potencijalnog ishoda i to bez razloga? Worst Case Scenario nije nešto na šta treba da budete fokusirane. Da li je realno da ishod bude baš toliko loš? Pa i ako bude – sve se može rešiti!

#4 Ne vidite značaj svog vremena

Tebi je to pet minuta posla. Rečenica od koje nam se opravdano diže kosa na glavi. Pet minuta da istrčiš do prodavnice, pet da ispraviš (tuđe) greške, pet da uradiš nešto pro bono, 5 da sačekaš drugaricu koja kasni… Pet, po pet i prođe dan! Počnite da cenite svoje vreme, a navedite i druge da se tako ponašaju.

#5 Živite po tuđim pravilima

Gde ste to pročitale da treba da se udate do 30. godine, rodite decu jer tako treba, radite posao u kancelariji, poštujete nešto u šta ne verujete, volite film Maratonci trče počasni krug i njegov humor, gledate TV seriju koju svi gledaju? Tuđa pravila – čitaj BALKANSKI KOMPLEKSI ne treba da definišu vaše želje, potrebe i aktivnosti. Pardon my French, ali – ljudi, aman *******e!

#6 Ignorišite istinsko JA

Odnosno – ignorišete vaše stvarne želje. Ne zanemarujte značaj istinske građe vašeg unutrašnjeg bića. Samo kada je unutrašnje JA zadovoljno i vi možete nastupiti pred svetom kao samopouzdana, samosvesna i ostvarena žena. T a č k a.

#7 Ugađate svima

Vratite se na stavku #5. Samo što je ovo još ekstremniji slučaj jer vi zapravo radite ono što drugi smatraju da treba da radite, a vi to ne želite da radite. Gde je tu zdrava logika? 🙂

#8 Bežite od problema (umesto da ih rešavate)

Guranje problema pod tepih neće rezultirati pozitivnim rešavanjem konfliktnih situacija. Stisnite zube i suočite se sa problemom, ma koje prirode da je njegovo poreklo.

#9 Zanemarujete značaj malih nagrada

Usred srede – telefon isključen tri sata! Parče torte jer ste izgubile dva kilograma! 15 minuta mira umesto da odgovarate na emailove! Novi par cipela jer su vas juče noge jako bolele! 15 minuta više u krevetu umesto da iz kuće izađete “skockane”! Ne uzimajte zdravo za gotovo značaj malih nagrada koje treba sebi da darujete svakodnevno.

#10 Mislite da sve najbolje znate

Potpuno je razumljivo da ne umete da skuvate ručak, a da se svim ukućanima dopadne odnos soli/mesa/povrća. Potpuno imate pravo da ne umete da ušijete džemper. Ili da nemate ideju kako da popravite veš mašinu. Imate slobodu da ne znate da sastavite izveštaj za šefa. Samo nemojte da se ponašate kao da sve umete 🙂 zatražite pomoć kada vam je potrebna – postoji nešto oslobađajuće u činjenici da ljudi zaista žele da vam pomognu!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.