5 jednostavnih načina da unapredite zdravlje zuba

Zdravi zubi = lep osmeh i povod više da se smejete!

Zdravi i lepi zubi nisu samo posledica genetike i rezultat skupih intervencija – važniju ulogu u održavanju oralnog zdravlja imaju dobro formirane navike i vaša doslednost u pridržavanju istih.

Osim redovne kontrole kod stomatologa (dva puta godišnje ukoliko nemate nikakve tegobe) postoji još efikasnih, a jednostavnih načina da unapredite i zdravlje i izgled zuba.

Pijte više vode

Redovna hidratacija adekvatnim unosom vode poboljšaće ne samo opšte zdravstveno stanje, već i oralno zdravlje. Samo kada ste dobro hidrirani, pljuvačne žlezde u ustima mogu da luče pljuvačku i time doprinose borbi sa bakterijama koje se nalaze na zubnoj gleđi i desnima. Unosom vode sprečavate pojavu suvih usta koja je jedan od faktora rizika za nastanak karijesa.

Koristite pastu sa fluorom

Za pranje zuba odaberite pastu sa fluorom – antikariogenom sredstvom koje jedino dokazano štiti od pojave karijesa. Kao takav, fluor se prirodno nalazi u kostima i zubima, ali tokom života zubima je potrebna buster doza. Osim paste, fluor se unosi i pijaćom fluorisanom vodom, rastvorima, tabletama i intervencijama kod stomatologa.

Masovna upotreba fluora izazvala je brojne polemike o njegvom uticaju na zdravlje, ali stručnjaci su u jednom složni – u malim koncentracijama fluor je nezamenljiva preventiva za pojavu karijesa.

Propolis sprej umesto žvake za osvežavanje daha tokom dana

Znamo kako neprijatno može da bude kada nakon višesatnog ćutanja treba da razgovarate sa nekim, a osećate suvoću u grlu, neprijatnost na desnima, neprijatan zadah… U tim situacijama sigurno posežete za žvakom, što je velika greška kada je o oralnom zdravlju reč.

Mnoge žvakaće gume dostupne na tržištu sadrže šećere ili zamene za šećer koje imaju podjednako loš uticaj na zubnu gleđ. Osim toga, žvakanje, lepljenje gume za plombe i gleđ, pa ponovno žvakanje pogodno je tlo za pucanje zuba i ispadanje plombi.

Umesto pakovanja žvaki u torbi nosite sprej na bazi propolisa ili osvežavajuće nane – za instant osveženje daha na prirodan i zdrav način.

Masirajte desni Gingival gelom

Blaga masaža desni ukoliko imate problem sa gingivitisom, naslagama kamenca, paradontopatiju ili ste u procesu pripreme za nošenje ortodonskog aparata, može biti od velike pomoći.

Kamilica, pitoma nana i srečnjak u Gingival gelu blagotvorno deluju na zdravlje desni.

Pre kupovine Gingival gela (ili sličnog proizvoda iste namene) konsultujte stomatologa.

Koristite interdentalne četkice

Zub ima pet, a ne tri strane! A tokom svakodnevnog pranja zuba nekako uvek zapostavimo te dve strane do kojih redovna četkica za zube ne dopire.

Bilo da koristite klasičnu ili električnu četkicu za zube, higijena interdentalnih prostora je stavka kojoj treba da posvetite posebnu pažnju ukoliko želite zdrav i lep osmeh.

Interdentalna četkica je četkica specijalno dizajnirana za čišćenje između zuba gde klasične četkice za zube ne dopiru. Koristi se kao dopuna pranju zuba. Održavanje zuba na ovaj način je jednostavno i efikasno. Njenim korišćenjem sprečava se upala desni, karijesa i loš zadah.

Naš izbor su TePe Extra Soft interdentalne četkice koje su posebno prilagođene osobama sa osetljivim desnima. Izuzetno mekana vlakna obezbeđuju nežno, ali temeljno čišćenje prostora između zuba, čime ritual pranja zuba postaje kompletan.

Ukoliko do sada niste koristili interdentalne četkice oduševiće vas osećaj slobode (nešto kao posle skidanja kamenca u ordinaciji). Ukoliko ih već koristite, pišite nam koje četkice su vaš izbor.

1 Comment
  1. jos jedan nacin za belje i zdravije zube pasta za zube zeozub na bazi zaolita

Leave a Reply

Your email address will not be published.