Beauty vodič: kompletan makeup za 5 minuta

Novi dan je pred tobom, užurbano gledaš u sat i hvata te panika da ćeš zakasniti. Silne obaveze te čekaju, a još je potrebno napraviti i pravi izbor odevne kombinacije i make up-a. Ovo se lako pretvori u prave stresne situacije, koje ne zaobilaze nijednu od nas, i to svako jutro. 

Bez obzira da li si ustala ranije da bi probudila decu, pripremila doručak, spremila ih za školu, izvela svog kućnog ljubimca ili si ustala ranije da obaviš redovno jutarnje vežbanje, vreme samo za sebe je većini od nas, pravi luksuz. 

Koliko si se samo puta zapitala: “Kad bi bar postojalo trajno rešnje za šminkanje, pa da se svako jutro probudim u svom najboljem izdanju?!”. Naravno da postoji! Da, u pravu si ako si pomislila na trajno šminkanje. Ono jeste super otkriće za žene, ali činjenica je da se nismo sve opredelile za njega. I pored trajnih obrva koje su savršeno iscrtane, svilenih trepavica koje su kao prirodne, i te kako se moramo potruditi oko svog lica.

Sa druge strane, danas puno nas radi od kuće i često nam zasmeta što nemamo priliku da se sredimo “za posao”. Mislimo da to nije neophodno u kućnim uslovima, gde i tako radimo u trenerci. 

Možeš biti našminkana i u svojoj “kancelariji” kod kuće, a da to ne bude napadno, ali da bude sa stilom i da se, najvažnije, osećaš ženstveno. Nemoj dozvoliti da te rad od kuće odvrati od svakodnevne nege i lepote i onog posebnog osećaja koji svaka od nas ima kada se našminka.

Znamo da šminkanje oduzima vreme, ali to je samo zato što još nisi čula za male trikove i šminkanje na brzinu. Potrebno je da izdvojiš samo 5 minuta da bi kompletno našminkala svoje lice.

 Ne veruješ nam? Uključi štopericu i krećemo!

Puder (2 minuta) 

Sveža boja lica koja sakriva sve one naporne dane i neprospavane noći je prioritet svakoj od nas, a savršen ten je uslov za uspešan make up. Iz tog razloga, šminkeri najveći deo vremena posvećuju korekcijama i popravljanju nedostataka na koži, pa tek onda mogu da nastave dalje sa šminkanjem.

Ako ćemo slušati savete svetskih šminkera, pre pudera bi trebalo naneti prajmer. On koriguje sve nedostatke i pomaže da šminka bude trajnija na našem licu. Ipak, u cajtnotu, moraćeš da preskočiš prajmer i pređeš odmah na puder.

Izaberite puder prema tipu kože

Izaberi tečni puder odgovarajući za svoju suvu, masnu ili mešovitu kožu. Isto važi i za boju. Ona mora biti najpribližnija prirodnoj boji tvog tena. Ako ti se puder učini teškim za kožu, svetski šminkeri preporučuju BB ili CC kremu, kao alternativu. 

BB kreme imaju nešto lakšu teksturu u odnosu na CC kremu i više su fokusirane na negu, dok su CC kreme pravo rešenje za prikrivanje akni i crvenila. Obe formule sadrže zaštitni faktor protiv UV zračenja. To bi značilo da ove kreme imaju ulogu nege, zaštite i toniranja tvog tena. To bi značilo da ove kreme imaju ulogu nege, zaštite i toniranja tvog tena bez obzira na vremenske prilike
Ah, toliko benefita u jednoj kremici!

Izbegavajte teške tečne pudere

Devojke i žene koje imaju problem sa aknama, odnosno kožom koja pojačano luči sebum, trebalo bi da izbegavaju teške tečne pudere i odluče se za pudere laganijih tekstura. 

Problem sa teškim tečnim puderima je u tome što dodatno zapušavaju pore koje su, svakako izložene svakodnevnim zagađenjima iz okoline. Zatvaranjem pora, na ovaj način se dodatno stvara mogućnost za nastanak akni i upalne procese na koži. Uvek se pre odluči za laganiju teksturu svog pudera, makar to značilo da je njegova pokrivna moć nešto slabija. Koža će ti biti zahvalna jer ćeš joj dati priliku da prirodno “diše”.

Koristi sunđer za nanošenje pudera

Za efikasno i ravnomerno nanošenje tečnog pudera ili BB kreme, najbolje bi bilo da koristiš sunđer za nanošenje pudera.

Nakon korišćenja, sunđere bi trebalo temeljno oprati. Oni mogu biti potecijalni izvor bakterija. 

Ne zaboravi na korektor! Tu je da priskoči u pomoć za svaku nepravilnost na licu koja se potkrala, ali i podočnjake koji nikako da nestanu. Nanesi korektor na prst i nežno upatkaj u kožu gde postoji neka akna, ožiljak, odnosno ispod podočnjaka. 

Obrve (1 minut)

Obrve ne smeš nikako zanemariti! One su mnogo bitnije nego što uopšte i možemo da zamislimo. Ističu oči i daju celom licu karakterističan izraz. Ovo je važno da znaš, počevši od redovne nege obrva i oblika koji mora biti prilagođen konturama tvog lica. 

Puno žena ima problem sa opadanjem obrva. Razlozi mogu biti različite prirode, ali je svakako, dodatni izazov za šminkanje. 

Olovka za obrve

Kada je u pitanje šminkanje na brzinu, olovkom odgovarajuće boje, popunićeš nedostajuće dlačice na svojim obrvama. Olovke za obrve su veoma zgodne za precizne poteze kojima treba da iscrtaš dlačice koje nedostaju. 

Senka za obrve

Druga opcija je – senka za obrve. Njom ćeš postići prirodniji izgled svojih obrva. Prodaju se u nekoliko nijansi, pa si u prilici da odabereš boju koja je najpribližnija prirodnoj boji tvojih obrva. Slobodno je nanesi četkicom koja je vlažna. Tada će razmazivanje i jačina boje biti izraženiji.

Gel za obrve

Treća i najdelotvornija opcija je – gel za obrve. On je fenomenalno otkriće koje će ti pomoći da istovremeno očešljaš, obojiš i učvrstiš svoje obrve. Nanosi se vrlo slično kao maskara jer ima češljić na svom vrhu koji ti olakšava posao. Postoji u različitim bojama i nanosti se u vrlo maloj količini, što znači da možeš očekivati da dugo traje.

Današnji trend neuredih i tzv. “fluffy” obrva ide ti u prilog za greškice koje zbog brzine možeš napraviti. 

Oči (1 minut)

Ma koliko bila vešta sa senkama, a tek ajlajnerom, kada je trka sa vremenom, oni nemaju šanse. Tako da, pređimo odmah na stvar! 

Siva senka, naneta uz samu ivicu kapaka je najjednostavnije i najefektnije rešenje. Ona će dati tvojim očima mačkasti izraz, a neće biti suviše neutralna kao ona braon boje ili suviše teška i napadna kao crna. Neki šminkeri se slažu da je preporučljiva i plava boja, jednako kao i siva. 

Tehnika treba da izgleda na sledeći način. Četkicom isprati liniju gornjeg kapka, ali tako da senku naneseš u vrlo tankoj liniji.

Trik koji će ti pomoći da oči izgledaju odmornije, a oko otvorenije, je trunčica sedefaste senke ili bronzera u unutrašnjim uglovima očiju.

Ako ti dodatnih tridesetak sekundi predstavlja preveliki luksuz za nanošenje maskare, koristi samo uvijač za trepavice koji će dati prirodan izgled tvojim trepavicama i biti sjajna dopuna pomenutoj sivoj senki.

Ipak, ovde je potrebno malo opreza. Poznato ti je da su dlačice trepavica vrlo tanke i osetljive, pa neretko, uvijač za trepavice može biti prilično agresivan za njih. Čestom upotrebom, može iskidati tvoje trepavice. 

Ovo je jedan od mogućih razloga opadanja trepavica. Nežno tretiranje tvojih trepavica prilikom šminkanja, ali i adekvatna nega, uslov su da bi one bile zdrave i bujne. Poznati su tretmani ricinusovim ili nekim od hraniljivih ulja, koje obavezno uvrsti u svoje redovne rituale bar jedanput nedeljno.  Tvoje trepavice će se progustiti, a efekat će biti vidljiv u tvom zavodljivom pogledu.

Usne (30 sekundi)

Za brzinsko šminkanje usana, neutralna boja ruža ili sjaja, biće pun pogodak! Boja breskve ili roza boja usana, osvežiće tvoj look. Danas ne postoji make up brend koji ne proizvodi ruževe u obliku olovki. Ovo dodatno olakšava posao jer ne moraš da koristiš posebnu olovku za iscrtavanje linije usana. A da se razumemo, ni nemaš vremena za to!

Možeš napraviti i kombinaciju ruža i sjaja za usne, kako bi ti usne izgledale punije. Nakon nanošenja ruža, sjaj iskoristi samo za središnji deo usana. Tako ćeš postići efekat volumena.

Rumenilo (30 sekundi)

Uskladi boju usana sa rumenilom koje ćeš naneti, a naša prepruka je boja breskve ili neka od rozih nijansi. U prethodnom koraku, već si nanela ruž pomenute boje, pa je samo ponovi i na svojim obrazima.

Iako puno nas veruje da je lakše i brže naneti rumenilo direktno iz stika, tu postoji mogućnost da preteraš sa količinom. Zato, nanesi svoje rumenilo prvo na prste, a onda razmaži na jagodice u pravcu ušiju.

Ako shvatiš da je tvoje prolazno vreme zadovoljavajuće i da imaš koji minut viška, iskoristi ga za nanošenje bronzera. Mnogi svetski šminkeri se slažu da je on nezobilazan ako želimo maksimalni efekat za kompletan make up. 

Bronzeri posebno doprinose blistavosti tena, ukoliko se nanesu na jagodice. Pažljivo, ali  umereno ih možeš koristiti i pri konturisanju u predelu linije kose i sa obe strane nosa. Bronzer se nanosi štedljivo i diskretno. Svako preterivanje će pretvoriti tvoj trud u totalni fijasko jer ćeš sijati kao da si spremna za novogodišnju noć. Iskreno, to ni tada  ne bi bilo primereno.

Jesi li pogledala u sat? Manje od 5 minuta šminkanja, a ti si spremna za nove radne pobede! 

Iako je naša tema – šminkanje, redovna nega lica, koja prethodi šminkanju, ne sme biti izostavljena ili neki od koraka preskočen. Da bi i šminka lepo “legla” na lice i bila samo dodatni ukras već negovanoj koži, potrebno je da lice bude dobro očišćeno i tretirano preparatima i hranljivim kremama pre samog nanošenja šminke. Isto važi i nakon skidanja šminke.

Autor: Srbijanka Stanković

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.