Kako vam telo poručuje da se loše hranite

Imate problem sa zubima i kosom? Stalno ste umorni? Imate lošu koncentraciju? Sve su to znakovi kojim vam telo poručuje da se loše hranite.

Tempo svakodnevnog života otežava nam da primetimo suptilne promene koje se događaju na našem telu. Ljudsko telo, kažu stručnjaci, vrlo rano počinje da pokazuje simptome da nešto nije u redu, te da nismo dovoljno brižni prema sebi. Najčešće škodimo zdravlju lošom ishranom, nedovoljnim kretanjem, ali i stresom. Donosimo vam pregled znakova koji su upozorenje da morate da zastanete i neke stvari u životu da promenite.

Loš kvalitet kose

Ispucali vrhovi, opadanje kose, preterano masno teme i perut znakovi su da se loše hranite te da vam u organizmu nedostaju proteini, zdrave masti, gvožđe i cink kao i vitamin C. Kosa među prvima počinje da šalje poruke da niste u ravnoteži.

Prevremeno starenje

Starenje niko ne može da izbegne, ali možete da izbegnete prevremeno starenje. Isušivanje kože i pojava bora ponekad se događa ranije zato što ne jedete dovoljno voća i povrća, a vašem organizmu nedostaju vitamini A, C, D i E kao i karotenoidi i flavonoidi. Ako želite to da izbegnete, svaki dan konzumirajte mnogo voća i povrća.

Loše stanje usne duplje

Upala desni, krvarenje desni, često kvarenje zuba, ispadanje zuba i promene na jeziku ukazuju da u hrani imate previše nezdravog šećera. Možda ne jedete svaki dan slatkiše, ali konzumirate sokove i ostalu hranu za koju i ne znate da sadrži šećer. Takav način ishrane neminovno dovodi najpre do problema u usnoj duplji, a potom i do ozbiljnijih poteškoća.

Naglo mršavljenje i gojenje

Bilo kakva nagla promena telesne težine znak je da ste u totalnoj neravnoteži u pogledu ishrane, a istraživanja pokazuju da to s vremenom dovodi do karcinoma. Obavezno uravnotežite ishranu, birajte zdrave namirnice i nemojte dopustiti da spoljne okolnosti utiču na vaš preterani ili premali apetit. Imajte na umu da je reč o vašem zdravlju.

Problemi s koncentracijom i pamćenjem

Ako primećujete da često zaboravljate stvari, da loše pamtite i teško se koncentrišete, verovatno vam je ishrana siromašna omega 3 masnim kiselinama koje su nužne za zdravo funkcionisanje mozga. Ako ne želite dodatno produbljivati problem, nastojte da jedete što više ribe i orašastih plodova.

Probavni problemi

Problemi s probavom poput zatvora, proliva i nadutosti znak su da ne konzumirate dovoljno vlakana, ali ni dovoljno celovitih žitarica. S vremenom takvi problemi mogu dovesti i do ozbiljnih bolesti poput karcinoma.

Umor i iscrpljenost

Većina ljudi najpre će se požaliti na simptome umora i iscrpljenosti, a upravo to i jesu prvi znakovi da se loše hranite te da štetite svom organizmu. Problem je moguće rešiti samo na jedan način – promenom ishrane u smislu što više zdravih namirnica, redovnim vežbanjem i kvalitetnim snom.

Lekarinfo

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.