To možemo postići samo umerenom i uravnoteženom ishranom, bez preskakanja obroka i uz redovnu fizičku aktivnost. Evo kako da uz pomoć ishrane postignete svoj energetski balans u toku dana.
Nutricionisti su saglasni oko toga da u ishrani ničega ne treba da se odričemo, već prvenstveno da stvorimo svest o tome šta i koliko jedemo. Za ženu prosečne težine preporučeni dnevni unos kalorija od 1900 do 2200 je potrebno podeliti u obroke.
To znači da savršeni jelovnik može da izgleda ovako:
Za doručak pojedite omlet i pecivo od celih žitarica (300-400kcal), za ručak rižoto za piletinom (700-1000kcal), a za večeru supu i bareno povrće (300-500kcal).
Odredite dve užine u toku dana – u jednoj konzumirajte voće, a u drugoj sebi priuštite nešto čega ne možete da se odreknete, omiljeni slatkiš ili piće koji imaju do 150 kalorija.
Nutricionista Ljubiša Knežević savetuje da je dovoljno da samo jedan od tri glavna obroka sadrži meso ističući da je brojanje kalorija važno, ali je u isto vreme važno i da uživamo u hrani.
pronadjimeru.com