Količina hrane i pića koje unosimo svakodnevno treba da bude uskladjena sa individualnim potrebama za kalorijama i hranljivim materijama, u zavisnosti od starosne dobi, pola, fizičke aktivnosti, vrste rada i zdravstvenog stanja pojedinca.
Ishrana ne sme biti ni preobilna ni nedovoljna, ne samo u energetskom smislu, već i u pogledu unosa različitih vrsta hranljivih sastojaka. Neuravnotežena ishrana može dovesti do različitih poremećaja u organizmu i slabljenja vitalnih sposobnosti.
Kontrolisanje veličine porcije jednostavan je mehanizam u održavanju telesne težine i uspostavljanju pravilnog funkcionisanja organizma. Iako su brojanje kalorija i merenje na vagi delotvorne tehnike, metod kontrole porcija prema veličini šake je najjednostavniji način da povedete računa o tome koliko hrane unosite. Veličina šake svake osobe u skladu je sa njenom telesnom građom, tako da svako ima personalizovani instrument za merenje količine hrane.
Veličina dlana označava količinu belančevina (proteina) koju obrok treba da sadrži. Tako određujemo i potrebnu količinu povrća.
Skupljena šaka označava koliko ugljenih hidrata bi trebalo uneti.
Veličina palca označava veličinu porcije masti.
Uz kontrolu porcija, balansiranu ishranu i fizičku aktivnost, postiže se odgovarajući energetski balans, što dovodi do postizanja zdrave telesne težine i čini organizam zdravim.