Detoksikacija. Detoks. Detox. Uklanjanje toksina iz organizma – svima nam je potrebno s vremena na vreme. U savremenom dobu razvijeni su razni koncepti detokcikacije, pa tako danas na raspolaganju imamo brojna rešenja kada je o detoksikaciji organizma reč. Tu su i detoksikacija kože lica, kose, crevnog trakta – sve za lepotu. A šta je sa našim mentalnim blagostanjem?

Mnogi pogrešno smatraju da je zdravlje isključivo odsustvo bolesti – ne! Zdravlje podrazumeva potpuno fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje čoveka.

Mislima je detoksikacija verovatno potrebnija nego crevnom traktu. Ljudski organizam je savršen mehanizam koji je razvio sopstvene načine čišćenja, ali u tom ritmu mozak nije treniran da funkcioniše. Jedna loša misao koja se usadi u glavi teško nalazi svoj put napolje.

Za potpunu detokskaciju misli fokusirajte se na fizičku aktivnost, knjige i optimizam – jer sreća je zarazna. Zaista jeste. Loš dan (deveti po redu koji krivite jer ste ustali na levu nogu) popraviće intenzivan dvadesetominutni kardio trening. Ili polučasovna lagana šetnja. Ključ je u tome da se pokrenete i dozvolite organizmu da radi ono što najbolje zna – dovede vas u ravnotežu. Fizička aktivnost stimuliše lučenje hormona sreće, poboljšava protok krvi i kiseonika kroz telo i ćelije i na taj način “čisti” misli.

Kada osetite da se gojite, da vam koža odgovara na toksine iritacijama, bubuljicama i borama – posegnite za vodom. Kada osetite da se toksični kilogrami gomilaju u vašoj glavi posegnite za dobrom knjigom. Možda još niste svesni, ali – Stendal, Tolstoj, Murakami, a ponekad čak i Džodžo Mojes i Gijom Muso i te kako detoksikuju.

Već smo konstatovali – sreća je zarazna. Najbolji način da prekinete toksikaciju misli jeste da presečete negativan krug. Samo pomislite na nešto lepo. Jednostavnije je nego što mislite.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.