Najbolje namirnice za zdravu i lepu kožu

Složićete se da je odabir pre svega kvalitetne nege, jako važan za zdravlje kože. Međutim, kako je koža ogledalo ishrane, jako bitan saveznik dobroj kremi je zapravo i način na koji se hranimo. Odabir namirnica u mnogome utiče na kvalitet i izgled najvećeg ljudskog organa – kože.

U nastavku slede najbolji izbori za svakodnevne prehrambene navike.

#Med

Med je prirodan sastojak koji se, zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima, u kozmetici koristi još od davnina, a ujedno je jedan od najstarijih sastojaka u omiljenoj ženskoj industriji. Zbog svog veoma kompleksnog sastava, med je itekako poželjan sastojak među kozmetikom pa se stoga može naći u linijama za negu, vlaženje i učvršćivanje kože, kao i u proizvodima za problematičnu kožu. Zastupljen je u različitim proizvodima koji podstiču obnavljanje i zaceljivanje kože, ali i kod raznih čistača, sapuna, šampona i maski. Pomaže pri hidrataciji. A kako je izuzetno bogat polifenolima i flavonoidima, spojevima koji su zapravo snažni antioksidansi, štiti ćelije kože od oksidativnog stresa, glavnog uzročnika starenja kože. Med ima posebno dobro zaštitno delovanje na kolagenska i elastinska vlakna, koja su veoma izložena delovanju slobodnih radikala, čime se povećava čvrstoća i elastičnost kože. Zahvaljujući svom antioksidativnom delovanju, med sprečava mnoga oštećenja ćelija i njihovih delova, zbog čega koža zapravo ubrzano stari. Stoga je veoma poželjan sastojak anti-age proizvoda i može znatno smanjiti pojavu dubokih bora.

#Kokosova voda

Pored hidratantne nege, uopšte nije teško održati kožu hidriranom i elastičnom. Unos 8 čaša vode svakod dana je MUST dnevnog rituala. A kada 2 čaše vode zamenite sa kokosovom vodom, dobili ste pravi užitak! Ujedno ste se zasladili, a uneli dovoljno elektrolita koji su nam potrebni tokom dana.

#Zeleni čaj

Ovaj napitak koji često menja kafu, je pravi dar prirode. Blago gorak ukus, te bogatstvo kofeina je jedan od razloga što ga mnogi ujutru piju kako bi se razbudili i započeli dan pun energije. Bogat teinom, vitaminima C, E, B2, te beta-karotenom i folnom kiselinom, odličan je za očuvanje kože. Poznato je njegovo dejstvo na uklanjanje toksina i slobodnih radikala. A poznato nam je da slobodni radikali uzrokuju starenje.

#Riba

Uvek kada birate ribu trudite se da to ne budu jako velike ribe. Sadrže dosta toksina, te to neće povoljno uticati na organizam, a samim tim  ni za kožu. Uvek birajte ribe poput skuše, lososa, sardine ili inćuna. Losos sadrži oblije omega 3 masnih kiselina, koje stvaraju zaštitnu membranu oko ćelija tela. Što je membrana jača, ćelije su u mogućnosti da zadrže veću količinu vode, a koža potom izgleda lepše i mlađe. Sitnije ribe bogate zdravim mastima i Omega 3 masnim kiselinama deluju i protiv upalno, te pomažu koži.  

#Bilje i začini

Ovi neodoljivi dodaci daju savršen ukus jelima u kojima uživamo. A da li ste razmišljali šta svaki od njih čini za vašu kožu?

Naime, većina začina ima inflamatorna svojstva. Pojedine biljke daju elastičnost koži. A cimet koji toliko volimo? O, da! Bogat je antioksidansima čak više nego borovnica. A kako deluje na ravnotežu šećera u krvi, ujedno sprečava starenje kože, jer je glikacija zapravo jedan od procesa koji stari našu kožu.

#Proteini i amino kiseline

Ishrana bazirana na proteinima je ideal za kožu. 9 amino kiselina pronađenih u različitim vrstama proteina pomaže pri proizvodnji kolagena. A to znači da se koži poklanja mladalački izgled i sjaj. Ishrana bogata orašastim plodovima, ribom, goveđim i živinskim mesom koji poseduju amino kiseline, povećavaju nastanak kolagena . Ipak ste vegetarijanac? Onda u ishranu uvrstite mahunarke jer su prebogate amino kiselinama.

#Vitamini

Vitamin A i C su ključni vitamini zdrave ishrane koji čuvaju kožu od štetnih uticaja sunca, i ujedno sprečavaju uništavanje kolagena. Vitamin E je moćan antioksidans. Pomaže u smanjenju bora na koži, nalazi se u biljnim uljima, jezgrastom voću, semenkama, maslinama, spanaću. Takodje, vitamin E ublažava dehidriranost i izboranost kože.

#Crna čokolada

Sećate se kada su nam bake i majke umesto mlečne kupovale crnu čokoladu – 70% kakako? Možda nismo bili oduševljeni, ali svakako je to bio bolji izbor za naše zdravlje. U čemu je tajna? Kakao je bogat antioksidansima koji se nazivaju flavanoli. Oni su odgovorni za hidrataciju kože i zaštitu od UV zračenja, ali i utiču na prokrvljenost kože. Više vam ne treba izgovor kako biste se zasladlili čokoladom?

#Orašasto voće

Ovu sitnu deliciju možemo slobodno nazvati “prirodna čokolada”. Zasladiće nas i zasititi onda kada je to potrebno. Sadrže esencijalne minerale i vitamine, a na kožu deluju da bude mlada i glatka. Sadrže hidratantna biljna ulja koja hidriraju i neguju kožu, te pomažu u ispunjavanju bora. Ulje makadamije podstiče proizvodnju kolagena i doprinosi u borbi protiv slobodnih radikala. Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama i imaju protiv upalno dejstvo, kao i protiv crvenila.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.