Najvažnija pravila hrono ishrane

Hrono ishrana je odličan način i siguran put ka smanjenju viška kilograma u kojoj se može pronaći svako. Osim zbog izgleda, poželjno je hraniti se prema hrono sistemu i zbog poboljšanja sveukupnog zdravstvenog stanja organizma. Ipak, da bi se postigao željeni efekat potrebno je obratiti pažnju na nekoliko izuzetno važnih pravila u hrono ishrani.

#1: Redovni obroci. U hrono ishrani je obavezno da imate sve obroke redovno odnosno da u toku dana imate doručak, ručak, užinu i večeru. Preporučljivo je da doručak bude u periodu od 8 do 10 sati, ručak od 13 do 15, a večera od 18 do 20 sati. Obroci se ne smeju preskakati.

#2: Period između obroka. Podelite vreme između obroka tako da oni budu u razmaku od najmanje tri, a optimalno pet sati. Jedino između užine i večere može proći manje vremena.

#3: Kombinovanje namirnica. Ovo je osnovni princip na kome se zasniva hrono ishrana. Ne smeju se mešati proteini biljnog i životinjskog porekla u jednom obroku. Doručak mora da bude najbogatiji i da sadrži puno proteina, ugljenih hidrata i kvalitetnih masti. Za ručak bi trebalo jesti proteine, povrće ili ribu. Užina je period između ručka i večere kada je dozvoljeno jesti voće, čokoladu kao i slatkiše ali samo povremeno. Za večeru se može jesti nešto lagano i u manjim količinama a preporučuje se riba, belo meso, paradajz, paprika, krastavac i slično. Između ovih obroka ne sme se ništa dodatno grickati!

#4: Zabranjene namirnice. Ako odlučite da se prepustite hrono režimu ishrane, ovo su sledeće namirnice na koje morate zaboraviti: kravlje mleko, jogurt, biljni sirevi, margarin, kvasac, gazirana pića, alkohol (izuzev vina), biljne masti, slatkiši (osim povremeno za užinu).

#5: Tečnost. Za vreme hrono ishrane potrebno je unositi najmanje 2l vode dnevno u organizam. Od napitaka se mogu konzumirati ceđeni voćni sokovi bez zaslađivača, biljni čajevi, limunada i kafa (sat vremena nakon jela).

J.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.