Neodoljivo: sirup od RUŽE za tople letnje dane

Latice ruža uveliko sek oriste u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, a poznato je da hidolat ruže (ružina vodica) ima brojne pogodnosti u nezi kože. Pored dekoracije bašte ili doma, kreiranja predivnih cvetnih aranžmana i nege kože, ruža je nezaobilazan gastonomski sastojak onda kada želite da probate nešto neobično i ukusno.

Već smo sa vama podelili recept za pripremu sladoleda od ruže, a danas sa vama delimo recept za pripremu preukusnog i osvežavajućeg napitka od ružinih latica!

POTREBNO JE: staklena tegla (od dva ili pet litara), latice ruže (količina za polovinu tegle), dve kesice limuntusa, šećer.

PRIPREMA: Latice ruže odvojte od peteljki, isperite hladnom vodom i sipajte u teglu – do polovine tegle. Dodajte dve kesice limuntusa i prelijte vodom. Teglu poklopite folijom ili tacnom, nikako ne zatvarajte poklopcem za teglu jer će se sok ukiseliti. Tako pripremljen napitak ostavite na osunčanom mestu da odstoji 10-13 dana. Kada voda postane roze boje, a latice gotovo izgube boju sirup je spreman. 😉 Ovakav sirup procedite u drugu posudu i dodajte šećer (na jedan litar tečnosti ide jedan kilogram šećera, mada možete koristiti i manje šećera) . Sipajte u flaše i dobro zatvorite.

Pri serviranju sirup od ruže razblažite sa vodom i dodajte par kriški limuna i malo listova sveže nane. 🙂

Prijatno!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.