Pet stvari koje svaka Kragujevčanka treba da uradi u novembru

Preostali novembarski dani sjajna su prilika da polako počnete da razmišljate o bucket listi za 2018. godinu. Ne bukvalno bucket (setite se filma The Bucket List), ali dugujete novembarskim danima konstantan rad na sebi. Zdravstvena, emocionalna, karijerna, finansijska, beauty i well being unapređenja u životu doneće vam pregršt energije! A to je svakoj od nas potrebno kako bismo poslednji mesec 2018. dočekale bez stresa i umora. Počnimo već danas!

#1 Zakažite preventivan zdravstveni pregled

Zdravlje konstantno treba unapređivati, ali i proveravati. Uravnoteženom ishranom, usvajanjem principa stress menadžmenta i redovnom fizičkom aktivnošću pomažete svom organizmu da ostane vitalan i snažan.

Čak iako ne osećate nikakve zdravstvene tegobe, dugujete sebi (i ljudima koji vas vole) da prekontrolišete svoje zdravlje. Počnite od “sitnica”. Analiza krvne slike, ultrazvuk abdomena ili male karlice, ginekološki pregled. Ovog meseca odvojite vreme za (bar) jedan pregled, a ukoliko je to potrebno – i novac. Ukoliko imate izgovor da “nemate vremena za lekare” znajte da ultrazvuk abdomena u privatnoj praksi ne košta više od 2500 dinara, cena analiza krvne slike je oko 400 dinara. A za ove aktivnosti ne treba da izdvojite više od 20-ak minuta.

#2 Prigrlite emocije

Zapravo – nemojte bežati od njih. Tuga, neizmerna radost, letargija, bes, nostalgija – dozvolite emocijama da vas savladaju. U potpunosti. Zabluda je da emocionalna inteligencija podrazumeva kontrolisanje emocija. Ne – emocionalno inteligentna osoba će zapravo prihvatiti sve emocije koje u konkretnom trenutku oseća, ali će kontrolisano dopustiti telu da reaguje na njih. Kada vam sledeći put bilo ko (iz najbolje namere) kaže da “ne dramite”, poslušajte svoje unutrašnje JA. I razvijajte strategiju koja će uspešno savladati tu dramu.

Zabluda je da emocionalna inteligencija podrazumeva kontrolisanje emocija

#3 Naučite nešto novo

Davno pročitan karijerni kliše, ali zaista funkcioniše! Ukoliko osećate da vam profesionalni život tapka u mestu, naučite nešto novo – makar to bio i novi način obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Pored besplatnih online tutorijala i pregršt dobrih knjiga jednostavno nemate izgovor. Čak iako trenutno ne radite ili nemate stalan posao ne preskačite ovu stavku. Primera radi – naučite da izgovorite i napišete “dobro jutro” na nekom stranom jeziku.

#4 Umesto da brinete oko finansija…

Ekonomska klima nije najsjajnija, a troškova je svakim danom sve više. Ukoliko i vi u poslednje vreme previše brinete oko finansija izađite iz tog začaranog kruga tako što ćete promeniti nekoliko stvari koje svakodnevno radite pogrešno. Prelazak sa kupovine “brendiranih” proizvoda na trgovinske marke (K Plus ili Premia) uštedeće vam dosta novca, a na kvalitetu se ne gubi. Redovno plaćanje bar dva računa na mesečnom nivou će vam zapravo uštedeti novac! Nema ničeg pogrešnog u tome da ne odete na večeru u novootvoreni restoran u gradu (čak i kada baš svi idu). Novčanice od po dinar, pet, deset, dvadeset nemojte “gurati” u zadžepke i džepove – pakujte ih u jednu teglu, ukoliko nemate kasicu. 🙂 Iznenadićete se koliko novca na mesečnom nivou izdvojite na ovaj način. Vidite? Stvar je u vašoj perspektivi!

#5 Budite sebične

Vašoj porodici nije neophodno da jede organski grašak od 300 dinara za pola kilograma, niti da svakodnevno pije sok, ali vama je neohodno da bar na nekoliko sati nedeljno naučite kako da budete sebične! Zvuči tako hladno, rigidno, bezobrazno. Ali potrebno je. I korisno. Sređivanje frizure, noktiju, masaža, nov proizvod za negu – niko od vas ne traži da nekontrolisano trošite, ali zaslužujete tih par sati samo za sebe.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.