Pet načina da popravite raspoloženje ODMAH

Stres na poslu, visoki računi, manjak nula na bankovnom računu, nepovoljne vremenske prilike – sudeći po okolnostima u kojima prosečan čovek u 21. veku živi, zaključujemo da postoji mnogo okidača za negativno raspoloženje i nezadovoljstvo. Kako biste se ipak izborili sa negativnom energijom i ostali najbolja, najproduktivnija i najzadovoljnija verzija sebe, upoznajte se sa pet taktika koje vam garantovano popravljaju raspoloženje u sekundi!

#1 Čulo mirisa kao okidač za dobro raspoloženje

Da li ste znali da mirisanjem omiljenog parfema možete pozitivno uticati na lučenje hormona sreće? Pomirišite svoj zglob ili bočicu parfema ako vam je na dohvat ruke – mirisi evociraju najlepše uspomene! Prijatni nadražaji u nosnoj duplji šalju signale receptorima u mozgu, a putem neurotransmitera dobro rasploženje polako “zahvata” celo telo. Kliničkim studijama dokazano je da citrusni i orijentalno-začinski mirisi imaju stimulativno, odnosno sedativno dejstvo na nervni sistem. Etarsko ulje mente ili svećice sa mirisom limuna popraviće vam raspoložene u sekundi, a ulje lavande birajte kada vam je potrebno da smirite organizam i umanjite posledice stresa.

#2 Dodajte mleko u kafu

Poznato je da je kofein snažan stimulans i antioksidant koji utiče na podizanje nivoa mentalne koncentracije i energije u telu. Ukoliko kafi dodate malo mleka učinićite nešto dobro za svoje zdravlje, ali i raspoloženje! Mleko je jedan od najbogatijih izvora dragocenog kalcijuma, ali tajna njegovog uticaja na raspoloženje ne krije se u tome! Sigurno ste kao deca ispijali “belu” kafu – mleko sa malo sveže mlevene kafe. Ukus tog napitka vaš nervni sistem memorisao je kao nešto prijatno i bezbedno (a takve zapise u organizmu čak ni godine ne mogu izbrisati), pa sada kao odrasli samo promenite odnos koncentracije ova dva sastojka i uživajte!

#3 Na trenutak iskočite iz svoje kože

Do sada je bilo puno situacija u kojima ste poželeli da “iskočite iz svoje kože”. Sada to možete i uraditi i popraviti raspoloženje za jako kratko vreme! Kada niste dobro raspoloženi, potrebno je da na par minuta zaboravite na sve brige i trenutnu situaciju koja vas tišti. Jednostavno je – stavite slušalice u uši, volume up za omiljenu pesmu i u tih par minuta budite samo osoba koja uživa u omiljenim ritmovima! Ili šeta ulicama Menhetna. Ili leži na plaži na Sejšelima. Ili se osmehuje bez ikakvog posebnog razloga. Vidite? Jednostavno je biti ponovo raspoložen.

#4 Češljajte kosu

Tako jednostavna aktivnost kojoj na dnevnom nivou ne pridajemo gotovo nikakav značaj čini čuda za vaše dobro raspoloženje! Ključ je u tome da četkom stimulišete teme koje je prepuno nervnih završetaka. I češljanje samih vlasi pozitivno utiče na smanjenje nivoa kortizola u krvi, te na poboljšanje raspoloženja i povećanje energije.

#5 Pokrenite se

S obzirom da je cilj povratiti dobro raspoloženje što pre, ovde ne govorimo o satima vežbanja u teretani ili dvočasovnoj šetnji. Kako bi kiseonik bio efikasnije deponovan do receptora u mozgu i omogućio vam da “čisto” razmišljate, dovoljno je da prošetate laganim hodom svega desetak minuta! Jedan krug oko zgrade, do trafike, uz ili niz stepenice – samo se pokrenite!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.