Pet navika srećnih žena

Mislite da je sreća samo skup trenutnih okolnosti? Varate se! Sreća je stvar izbora – možda ne možete da utičete na sve što se oko vas dešava (bolest, konflikti, stresne situacije) ali možete da odlučite kako ćete reagovati na te eksterne faktore.

Neke žene pronalaze istinsku sreću još u ranom tinejdžerskom dobu, dok je druge ne otkriju čak ni u starosti. Od čega to zavisi? Samo i jedino od vas!

A šta je zapravo sreća?

U psihologiji definiše se kao mentalno ili emocionalno stanje blagostanja praćeno pozitivnim ili ugodnim emocijama koje se kreću u rasponu od zadovoljstva do intenzivnije radosti.

Brojna istraživanja u fokus stavljaju fenomen sreće, a gotovo svako od njih ističe sledeće: postoji obrazac ponašanja ili skup navika koje su svojstvene ženama koje tvrde da su srećne.

Pa da vidimo…

#1 Važna su im iskustva

Srećne žene ne čini srećnim materijalno. Kupovina dizajnerske torbice ili haljine nije na njihovoj listi prioriteta, ali to nikako ne znači da one ne troše novac. Umesto na materijalne stvari, radije će ga potrošiti na aktivnosti koje donose iskustva. Treniranje, putovanje, čitanje…

#2 Zahvalne su za ono što imaju

Možda mislite da ćete biti srećne tek kada završite fakultet, udate se, deca zavšre školovanje, vratite sve dugove – ne. Jedini istinski trenutak kada možete biti srećne jeste kada naučite da budete zahvalne za ono što imate trenutno. Dobro zdravlje, porodicu, svoj stan, slobodno vreme, slobodu, današnji ručak… A možda vas i na poslu čeka najbolja koleginica na svetu.

#3 Ne upoređuju se sa drugima

Ovo je jedan od najčešćih ograničavajućih faktora u procesu traganja za istinskom srećom. Koliko puta ste u poslednjih mesec dana upoređivale svoj izgled/platu/posao/dom sa nekom drugom ženom? Jedino dozvoljeno upoređivanje je na relaciji: JA juče vs JA danas.

#4 Daju sebi nove šanse

Šta zanima srećne žene što je sastanak krenuo po zlu. što posao ne ide kako treba, što su (opet) pogrešile? Daleko od toga da su nemarne, ali srećne žene baš uvek sebi daju novu šansu i priliku da poprave stvari na bolje! Mislite o tome kad se sledeći put naljutite “na sebe” što je zagoreo ručak (ako ga ne pojedete bacite ga i spremite novi), što klijent nije zadovoljan (uradite sve ponovo, ma koliko vam bilo naporno) – vidite? Nije toliko komplikovano, zar ne?

#5 Fizički su aktivne

Možda jeste teško da se ne upoređujete sa drugim ženama, da naučite da osećate zahvalnost za ono što imate, da date novu šansu ALI ne može biti teško da se jednostavno – pokrenete! Trčanje, plivanje, vožnja bicikla, teretane, aerobik, zumba, preskakanje vijače, dizanje tegova, pa i skakanje u mestu (bukvalno) – samo se aktivirajte! Fizička aktivnost utiče na lučenje hormona sreće i na jačanje imuniteta.

Šta vas čini istinski srećnim ženama?