Kada su temperature izuzetno visoke kao ovih dana većina nas ima problem kako da se rashladi, posebno ako nemamo klimu u stanu ili kući ili ako moramo da budemo napolju. Ako ste i vi u dilemi ili imate utisak da vam mozak ,,ključa” od toplote i ne možete da smislite način kako da snizite temperaturu u svom okruženju (ili telesnu), mi vam predlažemo nekoliko trikova za to.

Zamračite prostorije. Kako biste održavali koliko toliko nižu temperaturu u kući ili stanu u odnosu na spoljašnju, navucite zavese ili draperije. Na ovaj način sprečićete da sunčevi zraci ulaze u prostoriju i tako je zagrevaju pa će i vazduh biti prijatniji i hladniji.

Nosite odeću od prirodnog materijala i svetlijih boja. Na ovaj savet posebno obratite pažnju ako ćete dan provesti napolju. Odeća svetlijih boja odbija sunčevu svetlost pa će vam u njoj biti prijatnije, pogotovo ako je izrađena od prirodnih materijala poput lana i pamuka. Najbolje je nositi odeću u beloj ili bež boji.

Vodite računa o ishrani. Poželjno je da kada su visoke temperature unosite manje i lakše obroke jer će telo potrošiti manje energije za njihovo varenje pa će tako ostati hladnije. Dobro je jesti ljutu hranu jer ona omogućava da toplotu izbacite kroz znoj i tako se rashladite. Koje namirnice i zašto ih je najbolje konzumirati leti možete pročitati na sledećem linku.

Hidrirajte svoje telo. Unošenje dovoljne količine vode tokom dana neophodno je iz mnogo razloga, a jedan od njih svakako jeste regulisanje telesne temperature. Trudite se da tokom vrelih dana pijete dovoljno hladne vode jer ona omogućava da temperatura tela bude niža. Osim za pijenje, vodu možete koristiti da rashladite stopala što će se brzo proširiti na ostatak tela, a svakako i tuširanje ili kupanje na bazenu može pomoći.

Isključite električne uređaje. Ovo se pre svega odnosi na sijalice. Ne samo da vam tokom dana (uglavnom) nisu potrebne već i stvaraju toplotu dok rade pa dodatno zagrevaju prostor. Poželjno je i da isključite sve druge uređaje koje ne koristite kako ne bi emitovali toplotu. Probajte i sigurno ćete osetiti razliku.

Provetravajte prostorije. Iako je poželjno da tokom dana zatvorite prozore i vrata i zamračite prostor, čim sunce zađe i temperatura počne da se snižava otvorite ih kako biste provetrili prostorije. Strujanje vazduha rashladiće unutrašnjost vašeg doma pa će vam biti prijatnije za boravak i spavanje. Vodite računa da pritom stavite mrežice za komarce ili koristite neki drugi način kako biste ih sprečili da uđu.

Iskoristite ventilator. Ako nemate klimu ventilator može da pomogne da se rashladi vazduh. Ono što je dobro da uradite pre nego što ga uključite je da ispred njega stavite led u nekoj posudi. Kada ventilator počne da radi osim hladnog vazduha širiće i kapljice hladne vode pa će efekat hlađenja biti znatno bolji.

J.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.