Popularni praznični gingerbread keksići neka se ove zime nađu i na vašem stolu. Kao dezert ili užina, uz kafu ili čaj – uvek su dobrodošli!

Sastojci:

Za testo:

200 g maslaca

100 g šećera

1 jaje + 1 žumance (sačuvajte belance za posle)

400 g brašna

½ praška za pecivo

1 kašičica đumbira u prahu ili miks za medenjake za one koje vole cimet

2 kašike kakaa

Glazura:

1 belance

200 g šećera u prahu

1 kašika limunovog soka

½ kašičice gustina

prehrambena boja (izborno)

Praznične modlice

Pomešati sve suve i sve mokre sastojke u odvojenim posudama, zatim ih sjediniti i umesiti testo. Ostaviti u frižideru oko 30 minuta.

Zagrejte rernu na 200°C.

Pobrašnjavite radnu površinu i testo razvucite do debljine oko 5 mm. Modlicama u obliku čovečuljka, zvezde, pahulje, Sneška Belića izvadite keksiće. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite na 200° oko 10 minuta. Ispečene keksiće ostavite da se potpuno ohlade.

Sve sastojke za glazuru dobro umutite, zatim sipajte u kese u obliku fišeka i po želji dekorišite. Ukoliko želite da vaši keksići budu šareni, sipajte željenu količinu glazure i odvojene činije i u svaku dodajte boju, te dekorišite. Kada se prosuši, dodajte perlice, sjaj, ili bombonice kao dugmiće na čovečuljku.

Umesto glazure ih možete potopiti u čokoladu, ili ih jednostavno ostavite “golim”. Budite kreativne!

M.S.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.