Popularni praznični gingerbread keksići neka se ove zime nađu i na vašem stolu. Kao dezert ili užina, uz kafu ili čaj – uvek su dobrodošli!
Sastojci:
Za testo:
200 g maslaca
100 g šećera
1 jaje + 1 žumance (sačuvajte belance za posle)
400 g brašna
½ praška za pecivo
1 kašičica đumbira u prahu ili miks za medenjake za one koje vole cimet
2 kašike kakaa
Glazura:
1 belance
200 g šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
½ kašičice gustina
prehrambena boja (izborno)
Praznične modlice
Pomešati sve suve i sve mokre sastojke u odvojenim posudama, zatim ih sjediniti i umesiti testo. Ostaviti u frižideru oko 30 minuta.
Zagrejte rernu na 200°C.
Pobrašnjavite radnu površinu i testo razvucite do debljine oko 5 mm. Modlicama u obliku čovečuljka, zvezde, pahulje, Sneška Belića izvadite keksiće. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite na 200° oko 10 minuta. Ispečene keksiće ostavite da se potpuno ohlade.
Sve sastojke za glazuru dobro umutite, zatim sipajte u kese u obliku fišeka i po želji dekorišite. Ukoliko želite da vaši keksići budu šareni, sipajte željenu količinu glazure i odvojene činije i u svaku dodajte boju, te dekorišite. Kada se prosuši, dodajte perlice, sjaj, ili bombonice kao dugmiće na čovečuljku.
Umesto glazure ih možete potopiti u čokoladu, ili ih jednostavno ostavite “golim”. Budite kreativne!
M.S.