Šta je kardio trening i zašto je dobar za zdravlje i mršavljenje?

Kardio trening je najefikasniji način za skidanje masnih naslaga za celog tela. Kardio vežbe su neophodne za svaki efikasan program treninga jer podstiču sagorevanje masnoća ali su ujedno dobre i za celokupno zdravlje organizma, pre svega za zdravlje srca i krvnih sudova. Takođe, ukoliko dugo niste vežbali i nemate energije za druge vrste treninge, kardio trening uvek možete prilagoditi svojim mogućnostima.

Kardio trening je bilo koju vrstu vežbanja gde srce dostiže od 60 do 85 posto od maksimalnog broja srčanih otkucaja. Kada srce radi u tom opsegu onda govorimo o kardio ili aerobnom treningu. Kardio aktivnosti su hodanje, trčanje, vožnja sobnog bicikla, plivanje, trčanje na traci, stepenice, preskakanje vijače. Kardio trening trebalo bi da traje minimum 30, a maksimum 60 minuta kako bi efekat na zdravlje i sagorevanje masnoća bio najintenzivniji. Trajanje i intenzitet treninga prilagodite sopstvenoj kondiciji, a ukoliko imate bilo koju vrstu zdravstvenog problema ili nedoumic aobavezno konsultujte lekara pre početka treninga.

Kardio vežbama ubrzavate metabolizam, jačate srce i pluća i smanjujete broj otkucaja srca u stanju mirovanja. Kardio vežbe povećavaju priliva krvi u mozak, što poboljšava koncentraciju. Takođe, doprinose smanjenju stresa i jačanju imunološkog sistema.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.