Da bismo zadovoljili naše prehrambene potrebe, neophodno je da u ishrani koristimo sve vrste namirnica bogate različitim makro nutrijentima. Nema “dobrih” i/ili “loših” namirnica, već samo dobro kombinovanih namirnica. Kako bismo ovladali ovom veštinom, potrebno je da naučimo koje su dnevne potrebe zdrave odrasle osobe za raznim vrstama namirnica.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije upućuju na potrebu balansirane i pravilno kombinovane ishrane: 55 odsto ugljenih hidrata, 15 odsto proteina i 30 odsto masti. Svaka od ovih komponenti u ishrani značajna je za naše zdravlje. Proteini su potrebni za izgradnju i obnavljanje tkiva, ugljeni hidrati su glavni izvor energije, a masti su energetske rezerve u ljudskom organizmu koje oblažu vitalne organe neophodne za sintezu hormona i apsorbciju vitamina rastvorljivih u mastima. Ključ zdravog stila života je, uz redovnu fizičku aktivnost, raznovrsna, pravilna i uravnotežena ishrana.

ZANIMLJIVO: Da bi zdrav organizam pravilno funkcionisao, potrebno je da se kroz ishranu unese preko 40 nutrijenata. Ovu količinu hranljivih materija nemoguće je pronaći u samo jednoj vrsti namirnica, stoga je neohodno da ishrana bude raznovrsna.

teziravnotezi.rs

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.