Vitamin D je neophodan za normalan rast ćelija i funkcionisanje organizma. Najbolji “izvor” vitamina D jeste postepeno i umereno izlaganje kože sunčevom zračenju. Vremenski period ne treba da bude duži od 20 minuta. Pored toga, vitamin D potrebno je unositi i ishranom. Namirnice koje vam u tome mogu pomoći su riba, mlečni proizvodi, nemasno pileće i goveđe meso, pečurke i jaja (naročito žumance).

Kako biste organizam vratili u ravnotežu i osigurali mu sve potrebne vitamine, pa tako i vitamin D, osluškujte signale koje vam telo šalje i na vreme prepoznajte znake koji upućuju na deficit vitamina D.

#1 Konstantan umor i razdražljivost

Ukoliko ste miniimun tri puta nedeljno umorni odmah po buđenju (nakon kvalitetnog sna) ili tokom dana osetite snažan “nalet” umora, a uz to ste razdražljivi i delimično loše volje, moguće je da patite od nedostatka vitamina D. Vitamin D je neophodan kako bi se mišići opustili, a ćelije regenerisale. Umesto što kuvate još jednu kafu u kancelariji radije prošetajte 10-15 minuta – “upićete” vitamin D i popraviti raspoloženje.

#2 Bol u kostima

Blag do umeren bol u kostima upućuje na deficit vitamina D u organizmu. Ukoliko često osećate bol u ručnim zglobovima, na kolenima, petama, duž vrata i kičme – reorganizujte jelovnik i provodite vreme na suncu.

#3 Pojačano znojenje

Isprva znojenje i deficit vitamina D u organizmu ne mogu se dovesti u uzročno-posledičnu vezu. Ipak, smatra se da pojačanim znojenjem telo šalje signal da postoji izvesna neravnoteža u nivou vitamina i minerala. Ovde govorimo o znojenju dok sedite, ležite ili radite – dakle, o situacijama kada niste (preterano) fizički aktivni. Pojačano znojenje upućuje i na druga stanja, ali u prelaznom periodu (proleće-leto) uzrok treba tražiti i u neadekvatnoj ishrani i provođenju vremena u zatvorenim prostorijama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.