Uživajte bez griže savesti: recept za pripremu HRONO hleba

Kada žele da izgube višak kilograma mnoge žene izbacuju iz ishrane beli hleb. Iako u početku deluje nemoguće, isključivanjem belog hleba iz ishrane više ćete uživati u ukusu hrane i zaista gubiti kilograme. Sa aspekta zdravlja potpuno isključivanje hleba iz ishrane nije preporučljivo (naročito zbog zdravlja i pravilne funkcije sistema organa za varenje).  Umesto svežeg belog hleba radije konzumirajte prepečen tost ili dvopek, a kada poželite malo promene u ishrani i uz to da eksperimentišete u kuhinji – napravite same ukusan i zdrav hleb. 🙂

Hrono ishrana je poseban režim ishrane (tačno utvrđena satnica konzumiranja namirnica + određena kombinacija namirnica), a mi smo iz mnoštva njehih principa pokupili najbolje recepte koje ćemo vam predstavljati na portalu.

Za pripremu hrono hleba potrebno vam je najviše tri vrste brašna. Mi smo odabrali: speltino, heljdino i integralno pšenično brašno. Ove specijalne vrste brašna možete kupiti u većim marketima, kao i u prodavnicama zdrave hrane. Cene su nešto više od običnog “belog” brašna, ali zanemarljive u odnosu na količinu i namenu proizvoda. 🙂 Kvasac se ne koristi, kao ni jaja. Pored tri vrste brašna, za pripremu hrono hleba potreban va je jedan prašak za pecivo (kesica), malo kisele vode, vrlo malo ulja, bosiljak, kim i začini/semenke po želji (nama je sledeća na redu priprema hrono hleba sa semenom bundeve). Za pripremu jedne manje vekne hleba pomešajte 6 supenih kašika integralnog pšeničnog brašna, 4 kašike heljdinog brašna i 3 kašike speltinog brašna. Lagano mešajte i polako dodajte kiselu vodu i prašak za pecivo. Po potrebi dodajte još malo heljdinog brašna kako biste dobile homogeniju masu. U smesu dodajte začine po želji. Dospite malo ulja i rukama zamesite smesu. S obzirom da ne sadrži kvasac – ne čekajte da testo “tradicionalno” naraste. Ne morate razvlačiti oklagijom, već smesu sipajte direktno u manji pleh ili tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite oko 30-ak minuta na 200 stepeni. Kada izvadite hleb iz rerne zabodite jednu čačkalicu u veknu – ako čačkalica ostane čista hleb je gotov, a ako se na nju lepi smesa nastavite sa pečenjem.

Hrono hleb konzumirajte topao ili hladan – podjednako je ukusan u obe varijante. 🙂

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.