10 stvari koje treba da uradite za sebe bar jednom nedeljno

Kako izgleda vaša tipična radna nedelja (uključujući i vikend)? Da li da vam jednostavno poželimo dobrodošlicu u klub (welcome to the club) u kojem vlada haotičan raspored i obaveze koje ne ostavljaju prostora za male, skromne trenutke potpunog opuštanja misli i organizma?

Promenimo to već danas uz nove navike koje će iz nedelje u nedelju učiniti da budete bolja verzija sebe! 🙂

Na nedeljnom nivou “rezervišite” bar sat vremena za ove aktivnosti i uživajte u promeni koju donose!

Napravite nedeljni plan za obroke

Kada imate sve “crno na belo” lakše ćete organizovati ostale obaveze oko porodice, domaćinstva i posla. Odstupanja uvek postoje, ali nedeljni plan ishrane omogućava vam da odjednom kupite sve namirnice, operete posude za pripremu hrane, vodite računa o unosu vitamina i minerala kroz hranu. Tokom jednog dana možete skuvati ručak koji će vaša porodica konzumirati i naredna tri dana – uz gastro transformacije i dodatke jelima.

Da li ste probale na ovaj način da organizujete pripremu obroka i kakva su vaša iskustva?

Nova ruta za odlazak na posao

Isti ljudi, ulice, izlozi prodavnica, semafori – monotonija tokom odlaska na posao latentno vam kvari raspoloženje. Promenite rutu za odlazak na posao bar jednom nedeljno, i upoznajte nove delove i ulice grada.

Mini dance party 🙂

Naši životi su tako zauzeti i unapred isplanirani da često zaboravljamo koliko je važno zabaviti se! Otplešite ovaj dan i celu napornu nedelju (pa i mesec!) – sada i odmah u dnevnoj sobi. Pustite omiljenu muziku i bar na tih pet minuta plesom oterajte sve obaveze, kratke rokove i stres.

Kegelove vežbe

Možda i jedini tip “treninga” za koji ne smete da imate izgovor! Kegelove vežbe jačaju vaginalne mišiće i popravljaju opšte stanje reproduktivnog sistema. Najbolja stvar – niko neće znati da ih radite!

Izvode se sasvim jednostavno (kao kada želite da odložite odlazak u toalet; stežete vaginalne mišiće), a za optimalne rezultate dovoljno je oko 15 ponavljanja.

Počnite dan lepim ritualima

Kafa, čaj, knjiga, muzika, maska za lice… toliko je lepih dana da počnete svako jutro! P.s. društvene mreže i mobilni telefon nisu jedan od njih!

Ograničite negativne misli na papir

Napravimo dogovor – šest dana nedeljno brinite o svemu što vas trenutno muči, ALI jedan dan neka bude za zapisivanje negativnih misli i tegoba na papir. Ispišite na papiru sve ono što nikome niste ispričale. Ovaj vid mentalnog opuštanja vremenom će dovesti do toga da sve manje brinete i opterećujete se raznim problemima – vašim i tuđim. Papir ništa ne boli dok pišete po njemu, a ova navika postepeno popravlja vaše raspoloženje i mentalno zdravlje! Uskoro će šest dana nedeljno biti mnogo za “sve brige ovog sveta”, garantujemo!

Zaustavite se i mirišite kafu – bukvalno

Pijete je svakog dana i volite njen miris, ali niste naučile da uživate! Bukvalno – zaustavite sve aktivnosti, uzmite šoljicu kafe (ili posudu sa svežom kafom) u ruke i mirišite je. Nemojte se zaustaviti tu, probajte da opišete kakav miris kafa ima – opor, slatkast, oštar, okrepljujuć, drvenast… Ovaj trik primenjujte kad god vam je potrebno da skrenete misli sa stvari koje vas tište.

Volontirajte

Bar jednom nedeljno i bar sat vremena. Lokalno udruženje za zaštitu napuštenih životinja, briga o starim licima, skupljanje plastičnih kesa u naselju, pro bono poslovi. Kada pomažete drugima, mnogo više pomažete sebi.

Porodična večera

Ne mora nužno da podrazumeva bogatu trpezu – dovoljna je i kafa uz omiljene kolače. Važno je da provodite vreme sa najdražim ljudima.

Detox od posla i tehnologije

Nemojte proveravati društvene mreže, mejlove, vesti. Nemojte razmišljazi o poslu. Lakše reći nego učiniti, ali pokušajte da 100% budete prisutne u trenutku ovakvog tipa detoksa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.