Manjak energije u vidu povećane potrebe za kofeionom i snom, slabljenje produktivnosti na radnom mestu, bol u glavi, mišićma i sinusima može biti jedan od pokazatelja da u organizam unosite previše aditiva.
Pitate se šta su tačno aditivi? Nažalost – sve ono što tokom dana pojedete! Aditivi su supstance koje se dodaju hrani, a sa ciljem da sačuvaju hranu, poboljšaju ukus i izgled, menjaju teksturu, spreče kvarenje ili da poboljšaju hranjivu vrednost. Gotovo sve namirnice koje kupujemo, uključujući i hleb, sadrže aditive kako bi što duže ostale “sveže”.
Prekomeran unos hrane bogate aditivima dovodi do smanjene volje za kretanjem i utiče na gotovo potpun gubitak energije! Posebnu štetu u organizmu, aditivi mogu naneti bubrezima.
Kako biste kontrolisali unos namirnica bogatih aditivima, svedite na minimum, ili još bolje – u potpunosti, izbacite sa jelovnika sledeće grupe:
Hrana u konzervi – pasulj, kukuruz, paradajz, ananas, meso
Mesne prerađevine – suhomesnati delikatesi
Gazirani sokovi
Pahuljice – musli, obrok kaše, ovsene pahuljice
Grickalice – čips, smoki, grisine…
Konzumirajte što više sirovog voća i povrća i biljnih čajeva kako biste doveli organizam u ravnotežu.