Kako da “preživite” prva 3 dana dijete

Odlučile ste da skinete taj višak kilograma i telo dovedete u tip top formu? Bravo! Sada je potrebno da pronađete motivaciju i držite se do detalja plana ishrane i treninga. Praksa pokazuje da su prva tri dana dijetalnog/redukovanog režima ishrane najteža – a mi vam predstavljamo praktične savete kako da ovaj početak ka lepšem izgledu i zdravlju bude jednostavniji! Kada “pregurate” kritičan period od tri dana, vaš organizam će se adaptirati na redukovanu ishranu i nastavak procesa biće jednostavniji. Ne zaboravite da formula uspešnog mršavljenja na duže staze definitivno isključuje rigorozne dijete! One samo štete zdravlju i dovode do jo jo efekta. Izbalansirajte ishranu, odreknite se slatkiša, jedite više puta dnevno manje porcije, trenirajte – jedini siguran put ka uspehu.

Problem: pad energije
Rešenje: Jumping Jacks

Kada smanjite unos namirnica i izbacite slatkiše, a tokom prethodnog perioda ste ih konzumirale na dnevnom nivou, dolazi do naglog pada energije. Ovaj izazov možete rešiti intenzivnom vežbom koja će vas razbuditi i vratiti energiju! Pogledajte u videu kako da pravilno radite Jumping Jacks. Uradite jednu seriju od 50 skokova za instant dozu energije.

 

Problem: osećaj “praznine” u stomaku
Rešenje: voda

Jednostavno se osećate kao da vam nešto nedostaje u stomaku? 🙂 Svaka osoba koja počinje dijetu ima ovaj osećaj. Unosite manje kalorija u organizam, pa sistem organa za varenje ima “manje posla” – otuda i osećaj da nešto fali. Umesto da posegnete za nezdravom hranom popijte malo vode.

Problem: nervoza i umor
Rešenje: etarsko ulje mente

Znamo kako loše raspoloženje dolazi sa prvim danima dijete. Važno je da vam ne manjka motivacije, prolazne izazove možete rešiti jednostavno – mirisanjem etarskog ulja mente ili nanošenjem ovog ulja na vrat, ramena i stomak. Etarsko ulje razbuđuje organizam, a njegovim udisanjem aktiviraju se receptori u mozgu zaduženi za izazivanje osećaja sreće. Kada etarsko ulje mente nanosite direktno na kožu, nemojte preterivati sa količinom. Tri do pet kapi je sasvim dovoljno da vam osećaj rashlađivanja i senzacije na koži u potpunosti prija.

Problem: nedostatak motivacije
Rešenje: papir i olovka

Imale ste jaku želju i povod da smršate, ali vam iznenada fali motivacija? To je tako prirodna reakcija! Uzmite papir i olovku i zapišite zašto želite da smršate. Neka u fokusu uvek budu zdravlje i rast samopouzdanja, a nikako praćenje trendova i izgladnjivanje.

Problem: “želim da pojedem nešto slatko”
Rešenje: knjiga, serija ili film

Kada vam se jede nešto slatko najbolje rešenje je da zaboravite na to – bukvalno. To je samo veštački izazvana, nikako urođena potreba organizma. Potrebnu dozu šećera unosite u organizam putem voća i sveže ceđenih sokova, pa vam slatkiši nisu potrebni. Pustite omiljenu seriju, film ili čitajte knjigu. Jednostavno skrenite misli sa slatkiša. I ne zaboravite – posle tri dana postaje lakše. 🙂

Problem: otvaranje frižidera/emocionalno prejedanje
Rešenje: nosite usku garderobu

Ne, šetnja do frižidera ne računa se kao fizička aktivnost! 🙂 Šalu na stranu – prvu etapu redukovanog režima ishrane često prati potreba za emocionalnim prejedanjem. Umorne ste, razdražljive, nesigurne u sebe – stop! Obucite najužu majicu koju imate i pogledajte se u ogledalu. Tu sliku želite da popravite, a prvi korak ka tome je da se okrenete od frižidera i odete na trening – šetnja, trčanje umerenog intenziteta, ples, vožnja bicikla.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.