Med i grejpfrut: moćan duo za detoksikaciju organizma i mršavljenje

Smena toplog vazdušnog fronta hladnim i dolazak jeseni mogu uticati na slabljenje odbrambenih funkcija organizma, ali i na gomilanje viška kilograma. Kako ne biste upale u “začarani krug” – višemesečnu borbu sa virusima i stav “smršaću do leta” u ishranu uključite med i grejpfrut.

Grejpfrut sadrži enzime koji sagorevaju masti, dosta vode i malo natrijuma. Kombinacija ovih supstanci efikasna je za ubrzavanje metabolizma. Vitamini i enzimi u grejpu regulišu nivo šećera u krvi, zbog čega ćete se osećati više energije i nećete osećati glad između obroka. Konzumiranje  grejpa ili prirodnog soka od grejpa, pomaže kod otklanjanja temperature uzrokovane prehladom. Grejp poboljšava funkciju jetre i jača imuni sistem, tako da nas štiti od prehlada i infekcija.

O uticaju meda na zdravlje pročitajte više ovde.

Med i grejpfrut možete konzumirati zasebno, ali najbolji efekat daju kada se konzumiraju zajedno i to za doručak. Isecite grejpfrut na kolutiće i na svaki dodajte malo meda. Zagrejte rernu na 150 stepeni i grejp sa medom pecite do 10 minuta (pa čak i kraće kako bi vitaminski i mineralni sastav namirnica otao stabilan). Konzumirajte ovu hrskavu poslasticu nakon uobičajenog doručka ili  kao samostalan obrok. U recept možete uključiti i malo cimeta, što će ovom obroku dati lepši ukus.