Šta ako smo izgubili apetit?

Život u kućnoj izolaciji i neraspoloženje trenutnom situacijom mogu negativno da utiču na promenu navika u ishrani. Dok neko može imati problem sa prejedanjem, kod drugih se javlja gubitak apetita.

Neraspoloženje i anksioznost neretko dovodi i do gubitka osećaja zadovoljstva, pojačanog straha, beznadežnosti, kao i do poremećaja sna. Postoje stvari na koje ne možemo uticati, ali na apetit svakako možemo, jer ne zaboravite „Snaga na usta ulazi.“

Nedostatak apetita dovodi do slabljenja imuniteta jer lišava telo izbalansirane ishrane neophodne za normalno funkcionisanje. Očuvanje imuniteta nam je trenutno od presudne važnosti, pa ukoliko ste i izgubili apetit evo nekoliko saveta:

  • Jedite onda kada imate apetit bez obzira da li je to uobičajeno vreme za obrok
  • Potrudite se da vam obrok u tanjiru bude raznobojan
  • Dodajte proteine i zeleno povrće svojim obrocima
  • Napravite nedeljni jelovnik i isprobajte zdrave recepte
  • Jedite češće, ali manje obroke
  • Imajte na umu da se hranljive materije u organizmu najbolje resorbuju iz namirnica koje nam dolaze iz prirode

Nerviranje i potištenost negativno utiču na vaše opšte zdravlje na duge staze i to je važno često sebi govoriti u aktuelnim izmenjenim životnim oklonstima. Ne vredi nervirati se oko onoga što ne možete da promenite. Fokusiranje na ono što možete da promenite učiniće da se bolje osećate u svakom smislu, a male pozitivne promene doneće instant osećaj zadovoljstva i postignuća.
teziravnotezi.rs