Da li ste znali da čak šest od devet Kragujevčana ne može da zamisli početak dana bez konzumiranja kafe? Ništa ne može da nas razbudi bolje i brže od šolje kafe koju pijemo pre odlaska na posao. Posebno uživamo u ispijanju kafe u slobodno vreme – sa porodicom, prijateljima ili pak u tišini i uz omiljenu knjigu, film ili muziku. Većina odraslih koji piju kafu konzumiraju oko 200 mg dnevno (jedna do dve šoljice kafe), a 600 mg je gornja granica koju ne bi trebalo da prelazite.

Otkrijte tri zdravstvene prednosti konzumiranja kafe!

#1 Snažan antioksidans

Antioksidansi su najvažniji saveznici zdravlja u borbi protiv slobodnih radikala, pod čijim delovanjem može doći do različitih vidova oštećenja organizma. Uz umerenu konzumaciju, kafa će vam pomoći da ojačate organizam i da vaš imuni sistem spremnije odgovara na mikrobe iz okruženja. Kafa je i snažan diuretik i oslobađa telo viška vode i nataloženih materija, te ubrzava metabolizam. U umerenim količinama umiruje krvni sistem i stimulše mišiće. Cirkulacija se kafom podstiče, moždana aktivnost se pojačava.

#2 Poboljšava koncentraciju

Prema studiji iz Journal of Experimental Psychology kafa doprinosi bržem uočavanju i smanjenju broja gramatičkih grešaka na ispitu. Mnogi su zadržali naviku iz studentskih dana – šolja kafe obavezna je pored skripti, knjiga, pa tako i formulara, izveštaja, računara.

#3 Smanjuje rizik od pojave depresije 

Uz dve šoljice kafe dnevno dolazi do povećanog lučenja hormona sreće i biohemijskih procesa u organizmu koji za rezultat imaju dobro raspoloženje i optimističan stav. Brojni naučni radnici i institucije sprovodili su istraživanja u čijem je fokusu uticaj kafe na opšte zdravlje i naročito na psihičko blagostanje ispitanika. Sumirajući rezultate tih istraživanja, dolazi se do podatka da ispijanje kafe smanjuje rizik od pojave teških oblika depresije za 20%.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.