Gluten je protein koji se nalazi u određenim žitaricama (pšenica, ječam, raž, ovas) i kod nekih ljudi može dovesti do alergijskih reakcija i brojnih komplikacija pri narušavanju ravnoteže imunog sistema i celokupnog zdravlja. U 21. veku mnogi stručnjaci iz oblasti zdravstva i nutricionizma, kao i poznate ličnosti propagiraju tzv. bezglutensku ishranu. Isključite iz ishrane žitarice i industrijske proizvode koji sadrže gluten i olakšajte brojne zdravstvene tegobe, naročito sa sistemom organa za varenje i kožnim upalama i nepravilnostima.

Bezglutenska ishrana nije za svakoga! Ukoliko vaš organizam ne pokazuje znake intolerancije na gluten, nema potrebe da se priklonite globalnom “no gluten” trendu – jer to zaista i jeste trend. U neki mah i pomodarstvo.

Postoji niz simptoma koji upućuju na intoleranciju na gluten, a izražajnost samo jednog od njih često nije znak za uzbunu. Ipak, ukoliko primetite da je došlo do narušavanja ravnoteže u vašem organizmu javite se lekaru radi daljih testova i definisanja načina ishrane koji je za vas najbolji.

# Glavobolja ili migrena koja traje duže od nedelju dana, pri čemu imate osećaj da vam vid “slabi”

# Gastrointestinalni problemi u vidu nadimanja, bolova u stomaku, grčeva, zatvora ili dijareje

# Nagli gubitak telesne težine

# Bolovi u mišićima

# Neurološki problemi: vrtolavica, trnjenje ruku i nogu, nestabilnost, opšta slabost i malaksalost

# Nagle promene raspoloženja

# Pojava akni na licu i na telu (ruke, gornji deo leđa, zadnjica)

Svi ovi simptomi mogu da ukazuju i na druga oboljenja i alergijske reakcije u organizmu. Najsigurniji znak će vam ipak poslati vaš stomak! Ukoliko nakon obroka osećate stomačne tegobe sa bilo kojim oblikom nelagodnosti, udružene sa dodatnim simptomima – proverite mogučnosti analize u laboratoriji. Postavljanje dijagnoze vrši se na osnovu laboratorijskih testova koji pokazuju prisustvo antitela na gluten i postojanja oštećenja crevne sluzokože.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.