Zdravi načini života za zdravlje dojki

U ponedeljak, 15. oktobra sa početkom u 17 sati u sali Crvenog krsta u Kragujevcu biće održana tribina “Zdravi načini života za zdravlje dojki – napravi pravi izbor!” u organizaciji Srpskog foruma protiv raka dojke, Evropa Dona Srbija  i udružennja “Luna” iz Kragujevca.

Govornici na tribini su dr. sci. med Jasmina Nedović, internista – onkolog Kliničkog centra Kragujevac, Ana Cogoljević, nutricionista kao i stručnjaci Kliničkog centra Kragujevac. Ovaj važan događaj je otvoren za sve žene koje žele da čuju od stručnjaka koji su načini prevencije raka dojke, sa osvrtom na faktore rizika na koje se može uticati. Posebno će biti istaknuta važnost fizičke aktivnosti i pravilne ishrane u održavanju normalne telesne težine, jer se time pomaže zdravlje dojki.

Sve veći broj istraživanja i slučajeva iz prakse pokazuje vezu između zdravih životnih navika i manjeg rizika za nastanak raka dojke. Prema istraživanjima, višak kilograma i smanjena fizička aktivnost zaslužuju pažnju jer čine 25-33% svih slučajeva raka dojke. Prilagođen svakodnevni život uz izbegavanje povećanja telesne težine, izbalansiranu ishranu i aktivno fizičko angažovanje su tri jednostavna ali ključna izbora načina života koja mogu pozitivno uticati na budućnost ženskog zdravlja uopšte i na zdravlje dojki.