Ugljeni hidrati nisu neprijatelji dijete

Na pomen dijete sigurno odmah znate koje su to namirnice koje treba izbaciti iz ishrane, zar ne? Istina je ipak malo drugačija, a evo zašto popularni “dijetalni klišei” u većini slučajeva nisu tačni.

Mit i istina

1. Status: “crna ovca” svake dijete

2. Popularni mit: Svesti ih na minimalni unos tokom dijete

3. Istina: Ugljeni hidrati su primarni izvor energije za sve funkcije koje obavlja naše telo i treba da čine od 55 do 65 odsto ukupnog dnevnog unosa kalorija.

4. Savet nutricioniste: Organizam razbija ugljene hidrate u gorivo za ćelije i mišiće, pa su zato izbalansirane količine neophodne u svakodnevnoj ishrani, kaže Ljubiša Knežević.

Krompir

Vođeni popularnim dijetama klonićete se krompira, ali ćete pogrešiti. Zašto? Da li ste znali da jedan pečeni krompir sadrži više kalijuma od dve banane? Sjajan je izvor vlakana koji vam pomažu da se osećate sito i ubrzate metabolizam.

100 gr pečenog krompira = 146 kalorija

Pasta i pirinač

Ne samo što su ove dve namirnice pune vlakana već podižu nivo serotonina u krvi. Serotonin je zadužen za dobro raspoloženje, a kada ste srećni manja je mogućnost da ćete usled stresa da se prejedate.

100 gr špageta + 50 gr mesa = 450 kalorija

Kako mršaviti i jesti sve?

Niko ne kaže da ne jedete slaninu, testeninu sa mesom, sirom, tunjevinom ili povrćem i to više puta u toku nedelje, niti da u restoranu ne naručite nešto dobro, ali caka je u tome što to nije svaki dan – „Retko kada ljudima nešto izbacujem iz ishrane, samo je pitanje izbora namirnica, a mnogi koji žele da smršaju čak i obogate svoju ishranu novim. Postoje neke namirnice koje nam omogućuju da unesemo sve što nam treba, a da pritom mi ne unesemo ono što nam ne treba“, ističe nutricionista dr Budimka Novaković.

pronadjimeru.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.