Koliko sati noćnog sna je potrebno da biste smršale?

Pravilan režim spavanja utiče na lučenje hormona, pa otuda i potreba da se sprovedu detaljnija istraživanja o uticaju sna na proces mršavljenja. Dobre vesti – više sati sna tokom noći doprinosi procesu mršavljenja i čini vas zdravijim. Prema najnovijoj studiji King’s College-a iz Londona, osobe koje odlažu alarm (popularno – snooze) zapravo konzumiraju manje šećera i ugljenih hidrata tokom dana.

Pilot studija sa 42 učesnika podeljena je u dve etape: prva polovina ispitanika dobila je instrukcije da spava 1.5 sat duže nego inače (odlaganje alarma, raniji odlazak u krevet), dok ostatak ispitanika nastavlja sa uobičajenim režimom spavanja. Svaki od ispitanika dobio je instrukcije o ponašanu pred odlazak u krevet – bez kofeina, uspostaviti rutinu pred odlazak u krevet koja opušta, ne dolaziti u krevet punog ili potpuno praznog stomaka.

Nakon dve nedelje, 86% ispitanika iz grupe koja je dobila instrukcije o dužem boravku u krevetu, zapravo je spavalo duže između 52 i 90 minuta. Sistemskom analizom kilaže, nivoa šećera u grvi i uvidom u dnevnike ishrane koji su ispitanici vodili, istraživači su došli do zaključka da su oni koji su duže spavali tokom dve nedelje izgubili višak vode iz organizma i regulisali nivo šećera u krvi – u proseku su gubili između 1.5 i 2.2 kilograma.

Dakle – idite u krevet 52 minuta ranije ili isplanirajte jutarnju rutinu tako da zaista možete duže da spavate – i brzo ćete izgubiti i do 2 kilograma. Smatra se da do ovakvih efekata dolazi zahvaljujući uspostavljanju hormonalne ravnoteže i postepenog smanjivanja lučenja kortizola – hormona stresa, koji je često odgovoran za prejedanje.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.