Pet mitova o mršavljenju u koje odmah treba da prestanete da verujete

Mršavljenje je na listi novogodišnjih odluka mnogih žena – a upravo je najteže smršati prvih pet kilograma radi postizanja optimalnih rezultata. U eri digitalnih tehnologija i informacija dostupnih na klik, do nas stiže veliki broj saveta, ideja o čudotvornim dijetama i mantrama za mršavljenje, ali da li je baš sve tako jednostavno?

Evo u kojih pet mitova o procesu mršavljenja treba da prestavene da verujete!

#1 Kalorija je kalorija

Znate ono – da li je teži kilogram perja ili kilogram metala? 🙂 Da li je kalorija iz kolača isto što i kalorija iz svežeg povrća? Istina je da telo “obrađuje” različite namirnice na različite načine. Proteini, masti i ugljeni hidrati utiču različito na osećaj sitosti, nivo šećera u krvi i hormonalni odgovor organizma na unetu hranu. 1 kcal iz proteina nije isto što i 1 kcal iz šećera! Primer – 250 kcal iz grilovane piletine bez masti i soseva ubrzaće metabolizam i dati osećaj sitosti, dok 250 kcal iz limenke gaziranog soka podiže nivo šećera u krvi i utiče na vaše raspoloženje i energiju.

#2 Masti su loše

Masti nisu loše sve dok ne preterate u konzumiranju. Lipidi su neophodni za pravilan metabolizam vitamina i minerala, a značajni su i u održavanju pravile funkcije reproduktivnog ciklusa kod žena. Manjak lipida dovodi do narušavanja procesa lučenja estrogena, što uslovljava promene u mesečnom ciklusu i probleme u vidu policističnih jajnika, neplodnosti, bolnih menstruacija. Uključite u ishranu omega 3 masne kiseline iz izvora poput tunjevine, sardine, avokada, maslinovog i lanenog ulja. Uvek se odlučite za upotrebu prirodnih ulja i masti, a ne rafinisanih industrijskih.

#3 Treba da jedete manje, a vežbate više

Ovo je mit u koji najveći broj žena bespogovorno veruje. Velika greška! To je kao da siromašnom kažete – zarađuj više ili depresivnoj osobi – budi srećna. Ključ mršavljenja je u dobrom balansu između ishrane i fizičke aktivnosti. Ako organizam iscrtpite treninzima, a konzumirate do 1500 kcal dnevno možete ozbiljno narušiti zdravlje.

#4 Suplementi vam mogu pomoći da smršate

Zaboravite na sve one reklame o čudotvornim tabletama, čajevima, tinkturama, uljima… Suplementi za mršavljenje su neefektivni i uzaludno trošenje novca. Ne nasedajte na marketinške trikove farmaceutskih kuća.

#5 Dijetalna hrana je dobra za vas

Još jedan produkt marketinških manipulacija – ako na kesici piše da je nešto DIET, razmislite dobro pre nego što tu namirnicu kupite i uvrstite u ishranu. Takvi tipovi namirnica sadrže dosta skrivenog šećera, nezdravih masti i aditiva.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.